Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БАН: Ако до юли България не получи покана за ERM2, това ще влоши икономическите показатели

БАН представи Годишния доклад за развитието на икономиката у нас

| обновено на 07.05.19 в 15:47
Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова
Икономистите на БАН прогнозират забавяне в икономическия растеж през настоящата година. Според учените-икономисти, ако до юли България не получи покана за ERM2, това ще влоши икономическите показатели. 

От 3,6 на 3,1 процента се забавя ръста на икономиката през миналата година. Тенденцията ще продължи и през тази, казва доц. Виктор Йоцов: 

"Очакваме леко забавяне през тази година и умерено ускоряване през следващата година. Общо взето, не очакваме някакви драматични промени. Не става въпрос за никакво навлизане в рецесия, а по-скоро за забавяне през тази година и евентуално възстановяване през следващата година".

Но проблем пред икономиката може да произтече от очакването на поканата за присъединяването ни към валутния механизъм-2 до юли, прогнозира доц. Даниела Бобева: 

"Ако не се случи това, тоест ако юли месец ние пак не получим сигнал за присъединяване, това ще се отрази неблагоприятно, тоест могат да се влошат сценариите за развитието на икономиката".

Институтът за икономически изследвания на БАН представи Годишния си доклад за развитието на икономиката и икономическите политики. Акцентът тази година са структурните дисбаланси и произтичащите от това рискове. 

Традиционно докладът съдържа анализ на икономическото развитие у нас през изминалата година, като проследява микро- и макроикономическите показатели, външен, фискален и банков сектор и пазар на труда. В него се дават оценки и препоръки за необходимите и подходящи политики в средносрочен план в периода до 2021 година. Сред авторите са директорът на Института за икономически изследвания проф. Александър Тасев и ръководителят на проекта доц. Виктор Йоцов.

Тази година представянето на доклада е включено в календара от събития, посветени на 150-ата годишнина от създаването на Българската академия на науките и 70-ата годишнина на Института за икономически изследвания.

Репортажа на Наталия Ганчовска може да чуете от зувковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доклад на "Оксфам": Пандемията засилва социалното неравенство

Пандемията засилва социалното неравенство, се казва в годишния доклад на неправителствената организация "Оксфам", подготвен специално за Световния икономически форум в Давос. „За първи път от сто години в почти всички държави по света пропастта между бедни и богати се е уголемила“, се казва в доклада. Необходимо е повече от десетилетие, за да могат..

обновено на 25.01.21 в 20:00

ДФЗ преведе 10 млн. лв. на фермерите по държавната помощ за иползваните от тях горива

Държавният фонд "Земеделие" е превел 10 милиона лева на фермерите по схемата за държавна помощ за използваното от тях гориво. Това е вторият транш от помощта, първият беше изплатен в края на миналата година. Така 11 500 земеделски производители са получили вече общо 84 милиона лева или по 36 стотинки отстъпка в акциза на литър гориво...

публикувано на 25.01.21 в 19:55

Ниво на безработица от 10,1% в област Търговище в края на миналата година

Най-ниското равнище на безработица в област Търговище е регистрирано през декември миналата година и то е 10,1 на сто, съобщават от Регионалната служба по заетостта в Русе. Най-много са безработните в община Антоново, 465 или близо 24 процента. В община Опака са 23 процента или 555 души. В община Попово безработните са 1282-ма,   а най-малко..

публикувано на 25.01.21 в 19:25

Новите щамове на коронавируса доведоха до рестрикции при пътуване

Новите щамове на коронавируса доведоха до рестрикции при пътуване. Германия изисква представянето на отрицателен PCR тест от пристигащите от повече от 20 държави, включително съседна Чехия, а също Португалия, Испания, Египет и САЩ. По границите с държави от ЕС, където няма граничен контрол, влизащите в страната ще бъдат проверявани на случаен принцип...

публикувано на 25.01.21 в 19:25
безработица безработни минувачи

Загуба на 250 млн. работни места по света заради икономическите последици от Covid-19

Четвърт милиард работни места са загубени заради икономическите удари на пандемията от Covid-19, докладва днес генералният директор на Международната организация на труда към ООН Гай Райдър: "Това е най-тежката криза за трудещите се след Голямата депресия от 30-те години на миналия век. Негативните ѝ ефекти са далеч по-големи от глобалната..

публикувано на 25.01.21 в 19:20

В Плевен тестват 48% от учителите с бързи тестове за Covid-19

В Плевен тестват 48 процента от учителите с бързи тестове за коронавирус. РЗИ създаде гъвкава организация и учебният процес няма да бъде нарушен. "Тестването е по желание и напълно безплатно, 48 процента в областта са се записали и 37 на сто от непедагогическите специалисти, тестването е по график до 3 февруари", посочи Албена Тотева,..

публикувано на 25.01.21 в 19:11

"Астра Зенека" без отговор защо намалява с 60% договорените Covid ваксини

Фармацевтичната компания "Астра Зенека" не е дала задоволителни отговори днес на Еврокомисията защо смята да не изпълни ангажимента си и да намали с 60 процента договорените доставки от ваксината си срещу Covid-19 до края на март. За това съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кирякидис, цитирана от Ройтерс. "ЕС е финансирал..

публикувано на 25.01.21 в 19:00