Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от Бухово

10
Снимка: Добромир Видев

Буховци не си дават историята. Това става ясно от думите на Ювелина Владова, секретар на читалище „Просвета“ в Бухово. В двора на читалището, на три метра над земята, се намира поставеният преди близо 40 години изтребител МИГ-19С, останал в памет на един от известните летци Никола Бонев.

«Той е бил и е все още много обичан от буховци. Просто е искал ние да живеем по-добре. Не е бил толкова убеден комунист, от това, което съм чела.»

Никола Бонев минавал със самолета и, летейки ниско, пускал на майка си продукти.

Ювелина припомня, че когато започнали смени на имена на улици – на партизани и активни борци, буховци не се поддали:

«Ние не си махнахме паметника, не си закрихме Братската могила и главният ни булевард все още е «Никола Бонев»

Няма кой да разказва историята на изтребителя, признава обаче Ювелина Владова. Местният краевед се спроминал наскоро. Част от спомените, които книгите пазят  пък могат да минат за идеологически обременени от времето на комунизма.

«Облякъл синята униформа на летец с ведрите небесносини очи…» - 83-годишният Борис Маринков, племенник на Никола Бонев, чете историята на Бонев от листовете, от които и преди 40 години го е правил по училищата.

Пред самолета-паметник разказва по–човешката част от миналото на известния си роднина.

„Виждал съм го как идва над Бухово, как се провира със самолета под -  електрически ли бяха или телефонни жици, стълбове – хем бяха по-ниски от тия. Нагоре-надоле, обикаляше Бухово, хората изскачаха, гледаха го, ставаха му на крака старците.“

„Генералният щаб на Въздушни войски го е наградил с часовник за много добра работа – за висш пилотаж. Тоя часовник преди да го убият, го е завещал на мене и аз го бях оставил тука, в дома-паметник, но не съм попитал дали все още съществува“, допълва Маринков.

Заради създадената мрежа за разузнаване, която предава на Съветската армияданните за немските войски в България, през 1943-та година летецът Никола Бонев е бил разстрелян като част от борбата с тогава нелегалната Българска комунистическа партия. «18 куршума  и той е бил жив – с удар с приклада сам у счупили една ръка, после по главата и тогава починал. Бил съветски разузнавач.»

«Беше скромен, симпатичен човек, хубав – това са били мечтатели за мене», допълва Борис Маринков.

В новите времена родната къща на Никола Бонев в Бухово, самолетът МИГ-19С и сградата на читалището, оформят своеобразен мемориал, напомнящ на буховци  за техния съгражданин. А Ювелина Владова, секретар на читалище „Просвета“ разказва как децата се интересуват… само от самолета.

«Радват се, даже се опитват и да се качват да се снимат, когато идваха тук на обмен чужденците. Помня, че само японците успяха. Качиха се най-отгоре, дори успяха да влязат вътре.»


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

На Седмицата на модата в Торино бяха представени 26 маски, създадени от затворници от Сърбия . Те също така са автори на дизайна. Осъдените са са преминали и обучение с подкрепата на германската неправителствена организация "Help". Целта е да им се помогне да намерят работа след като излежат присъдите си. Британският принц Уилям..

публикувано на 19.10.20 в 15:30

Стотици хора от цялата страна помагат на семействата от Разлог, чиито къщи изгоряха

Стотици хора от цялата страна се отзоваха на призива за помощ към семействата, чиито скромни къщи изгоряха напълно при пожар в ромската махала в Разлог преди месец.   Почти всеки ден живеещите в квартала се събират в своя храм - Българската божия църква. Обсъждат всичко с пастора си, вярват му и търсят помощ, но преди това помагат на..

публикувано на 19.10.20 в 14:41
Кадър от филма

"Осъдени души" – христоматия за съвременните кинаджии

Навършиха се 45 години от премиерата на филма „Осъдени души“ на режисьора Въло Радев.  Само  за две години от излизането си на екран филмираният роман е гледан от над 3 милиона зрители , което за мащабите на България от онези години, пък и сега, е безспорен успех.  Авторът на музиката е Митко Щерев. Това е шестият и предпоследен..

публикувано на 19.10.20 в 14:33
Община Златоград

От храна за зимата или от млади лекари се нуждае болницата в Златоград

Призивът на общинската болница в Златоград за събиране на хранителни продукти, дърва за огрев, парични дарения и лични предпазни средства във връзка с пандемията бе възприет нееднозначно. Апелът за дарителската кампания дойде от социалните мрежи. Имаме нужда от всичко, декларира д-р Людмил Личев, управител на многопрофилната болница за..

публикувано на 19.10.20 в 11:20
Снимката е илюстративна

Може ли италиански тийнейджър да бъде провъзгласен за светец

„Карло Акутис е блажен: един обикновен младеж, превърнал се в модел на святост". Това е заглавието, което избира авторът на репортажа от месата по беатификация на 15-годишния италиански тийнеджър. Репортажът е публикуван на интернет страницата на Радио Ватикана. Компютърният гений, посветен на Христовата вяра, както го описват неговите..

публикувано на 19.10.20 в 10:31

Адвокат Николов: След Covid като общество ще си извадим поуки занапред

Варненският адвокат Петър Николов, преболедувал Covid-19, огласи своите впечатления и преживявания от сблъсъка с болестта и здравната система. Николов не е разбрал откъде се е заразил.  Бил е и в домашна изолация, и в болница. Докато е бил под карантина, нито веднъж не са го проверили дали си е у дома. „Тъй като имам съпруга и дете, трябваше..

публикувано на 18.10.20 в 11:01
Стопкадър от проекта WORDS

Приказка за планетата в 13 думи

Представете си, че ви помолят да отговорите само с една дума на следните 13 съществителни: „демокрация”, „война”, „мир”, „околна среда”, „щастие”, „любов”, „свобода”, „бъдеще”, „правителство”, „религия”, „социализъм”, „капитализъм” и „Съединени американски щати” . Как ще го направите? Първата реакция на хората по цялата Земя иска да улови..

публикувано на 17.10.20 в 14:14