Приземената армия

В десетки села и градове в България военни самолети са превърнати в паметници.

Част от изтребителите са поставени от бивши военни, пилоти и техници. Така те запазват спомена за службата си като военни, но и за времето, в което страната ни е имала силна военна авиация.

Приземените самолети обаче са там и заради нещо друго - памет за бъдещето.

Местните хора вярват, че така историите няма толкова лесно да си отидат и ще останат следи, които да вдъхновяват и поколенията след тях. А идните поколения ще имат смелостта да мечтаят отвъд границите на ежедневието.

Добромир Видев, който събра документи и емоции, разказа за приземената армия в поредицата на „Хоризонт“.

Публикации

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от Нови хан

Вече 22 години МиГ-17 с борден номер 226 стои в центъра на Нови хан. Христо Петров - бивш инструктор в училището Долна Митрополия, е човекът, по чиято инициатива е бил поставен той там. Показвайки снимки от 1997-а година,  Христо Петров описва и..

публикувано на 21.05.19 в 11:52

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Орешец

Летище Габровница не съществува на военната карта от 17 години. Но точно  тук през 2003-та година Витко Виденов взема самолета Л-29  с номер 81.  „Последният, последният – стоеше там, захвърлен в тревата. Оттука – Монтана, от Монтана – Орешец,..

публикувано на 17.05.19 в 18:39

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Тръстеник

“Да е на фона на небето... Мястото на самолета е горе” . Славен Петров от Тръстеник показва самолета МиГ-17. С помощ и със свое усилие той го поставя в селото в началото на 90-те… „Летял съм на него. Част от материалите ми отпуснаха тук,..

публикувано на 16.05.19 в 15:10

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Габровница

Кой кого пази? Изтребителят селото или селото изтребителя. На този въпрос нямат отговор, поне в Габровница. Наскоро селото беше дадено за пример като място, където жителите се пазят с камери и телени огради заради постоянните кражби на..

обновено на 15.05.19 в 12:29

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Евлогиево

„Ако искаш, имам стълба, мога да отворя кабината“ – така Антон  Цветанов, бивш военен пилот до 1994 година, започва да разказва за машината, която от 2016-а година стои на малко възвишение в село Евлогиево, Плевенско. „Излитането,..

публикувано на 15.05.19 в 09:45

В "Приземената армия"- Историята на изтребителя от село Зелениково

Гълъби, много гълъби са се заселили под крилата на МиГ-21 БИС с борден номер 509 -ти . От 2003-а т ой  е поставен в центъра на пловдивското село Зелениково.  Самолетът един от последните „спасени“ от съкращаването на армията след влизането..

обновено на 14.05.19 в 14:32

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Голям извор

В село Голям извор не само пазят традициите, но се опитват и да ги надграждат. Селото е превърнало мястото на изтребителя в центъра си в място за почивка и отмора. Зад поставянето на машината обаче стои тъжен повод. МиГ-15  в Голям..

обновено на 13.05.19 в 16:43

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от Бухово

Буховци не си дават историята. Това става ясно от думите на Ювелина Владова, секретар на читалище „Просвета“ в Бухово. В двора на читалището, на три метра над земята, се намира поставеният преди близо 40 години изтребител МИГ-19С, останал в памет на..

публикувано на 10.05.19 в 15:17

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Радуил

Самоковското село Радуил преплита по различно време съдбите на Иван Вазов, Христо Смирненски, Николай Хайтов. Вазов пише за селото в своите съчинения, Смирненски се лекува от туберкулоза в продължения на година, а Хайтов работил там като..

обновено на 09.05.19 в 17:00

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Комарево

Историята на изтребителя  МиГ  – 17 в село  Комарево  край Плевен е почти забравена. А хората, които могат да я разкажат, ги няма. Но машината си стои. Така си стои от 1992 година. Поставена е в памет на полковник Марко Марков, който загива в..

обновено на 09.05.19 в 13:52