Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънреден събор на Българския лекарски съюз обсъжда устава и финансирането на болниците

Снимка: blsbg.com

Днес и утре ще се проведе 70-ият извънреден събор на Българския лекарски съюз.

Основната тема, която ще се обсъжда, са промени в устава на съсловната организация, които са по предложения на всички регионални лекарски колегии.

Пред делегатите на събора ще бъде предоставена информация за проведените срещи с представители на Министерство на здравеопазването, Здравната каса и премиера Бойко Борисов, ръководствата на сдруженията на областни, общински и университетски болници с акцент отпуснатите от правителството средства в размер на 50 млн. лв. за субсидиране на болниците, което да направи възможно да се увеличат заплатите на медицинските сестри и за други специалисти по здравни грижи, които протестираха. Парите са от бюджета на здравното министерство

На събора ще бъде поискан мандат за преподписване на анекс към Националния рамков договор за 2018 г. със Здравната каса, за да се заделят 50 млн. лв. от резерва на Касата за увеличване на цените на клиничните пътеки, най-вече на тези в педиатрията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата  Делауеър,..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън – никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес: Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи: "В неговия..

публикувано на 18.07.24 в 09:57
Делян Пеевски

Пеевски: ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие

ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, както и отправи критики към поведението на президента, по думите му заминал отново извън държавата. Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и..

публикувано на 18.07.24 в 09:53

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ, достъпен на номер 0700 14 802, през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош, община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха огъня вчера.  Теренът е много труден и гасенето става ръчно, предаде кореспондентът ни Кирил Фалин...

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма предварителен дневен ред, позволява свободни дискусии по най-актуалните теми. Нашата амбиция е да има..

публикувано на 18.07.24 в 09:09