Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да не допуснат по-мащабна криза в Близкия изток, европейците трябва да докажат на Иран, че искат да му помогнат срещу Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

150 000 нови бежанци за около седмица. Бомбардирани училища, болници и жилищни сгради. В Северозападна Сирия, близо до границата с Турция, се задава нова хуманитарна катастрофа с пропорциите на Алепо, предупреди снощи Франсоа Дьолатр - френският представител в Съвета за сигурност на ООН.

Катастрофа, която, покрай много други причини, назрява, индиректно, и поради нажежаващия се конфликт между Съединените щати и Иран.

Президентът Доналд Тръмп залага на бойка стратегия за „максимален натиск“ върху Техеран, за да го принуди да се откаже завинаги от ядрената и ракетната си програма и да престане да мъти водата на американските съюзници в Ирак, Сирия, Йемен и Ливан.

Но не всичко в тази стратегия е добре премислено с оглед на нежеланието на Тръмп да се ангажира с Близкия изток и на вътрешнополитическите главоболия, които може да си навлече ако допринесе за поредния регионален конфликт. Демократите в Конгреса вече го обвиняват, че, предизвиквайки Иран, не само не укрепва националната сигурност, а я застрашава.

Найсан Рафати от International Crisis Group изтъква колебанията в близкоизточната политика на президента: „Инстинктът диктува на Тръмп да не се ангажира в региона - да не се впуска в скъпоструващи интервенции като тези, които критикуваше и като кандидат-президент, и след като влезе в Белия дом. Видяхме това в Сирия - президентът първо заяви, че ще оттегли американските сили, а после реши да не го прави. Защото от властовия вакуум се възползват различни играчи - руснаците, сирийският режим, иранците. Всички те създават взривоопасна смес от огнища на напрежение в целия регион“.

Психологическата и икономическата война, която Вашингтон и Техеран водят помежду си, откакто Тръмп стъпи в Белия дом, започнаха да се изострят - първо полека, а после все по-бързо - след като миналия месец американците включиха могъщия Корпус на революционните гвардейци в списъка на терористичните организации и затегнаха окончателно мерките върху износа на иранския петрол.

Техеран отговори, като включи в своя списък от терористи американските войски, пръснати из целия регион, и заплаши да затвори една от жизненоважните артерии на петролната търговия - Ормузкия проток.

Не за първи път Иран заплашва трафика през Ормуз. Разликата този път е, че със затягането на американските санкции протокът губи значението си за иранската икономика - Техеран вече няма какво да губи от затварянето му.

Според Морската администрация на Съединените щати заплахите за американските търговски кораби от иранска страна са съвсем конкретни и с далеч по-широка география - не само Персийския, но и Аденския залив и Червено море.

Все пак, Техеран няма да се реши лесно на драстични провокации, сочи Найсан Рафати: „За иранците едно затваряне на Ормузкия проток би било твърде скъпо, а и невъзможно, предвид огромното превъзходство на американските военноморски сили. Виждаме, че през последните дни Вашингтон насочва допълнителни военни ресурси към Персийския залив“.

Вчера американското Централно командване за Близкия изток и Централна Азия разпространи снимки на бомбардировачи Б-52, току-що долетели във военновъздушната база в Катар. Изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан разпореди за противодействие на Иран в Близкия изток да бъдат изпратени противоракетни батареи "Пейтриът". С ускорени темпове към района плава военноморска група начело със самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“. В четвъртък тя прекоси Суецкия канал.

Всички тези военни мерки могат да се окажат ненужни, ако Евросъюзът съумее да изпълни ангажиментите си по Съвместния всеобхватен план за действие - споразумението от 2015 година, с което Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на нормализиране на търговските отношения с Европа и Америка.

Точно преди година Тръмп скъса споразумението, а тази сряда иранските лидери уведомиха европейските си партньори, че, предвид свиващите се приходи от петрола, не се чувстват вече длъжни да се съобразяват с ограниченията върху запасите си от нискообогатен уран.

По този начин Техеран даде на европейците да разберат, че „стратегическото му търпение“ се изчерпва на фона на задълбочаващата се криза на икономиката и нарастващата инфлация.

Според МВФ иранският БВП се е свил през миналата година с близо 4 процента. Прогнозата за тази година е за минус 6 на сто и поскъпване на потребителските стоки с 50 процента като пряка последица от ограниченията в международната търговия.

Официално щатският долар струва 42 000 ирански риала. На черната борса съотношението е 150 000 към 1.

През последните 12 месеца иранските власти изпълняват стриктно задълженията си по ядреното споразумение, а получават все по-малко в замяна, поради страха на компаниите и банките в Европа от "вторичните" санкции на Тръмп, сочи Найсан Рафати: „Страните от Евросъюза все още подкрепят ядреното споразумение, но, в крайна сметка, много от решенията за търговията с Иран се вземат не от правителствата, а от частните компании. Стъпките, които европейците предприеха през последните месеци - като механизма Instex, който трябва да улесни търговията с иранците, не се развиват със скоростта, която Иран желае“.

В явен опит да подтикне Брюксел към действие, иранският президент Хасан Рохани декларира, че е може да спре договорените модификации в реактора в Арак и да разпореди увеличаване на степента на обогатяване на урана. 60-дневният ултиматум тече от тази сряда.

По всичко изглежда, че Техеран вече не се надява на нов обрат в американската политика. Вместо да изчака президентските избори в Съединените щати догодина, Рохани залага на карта отношенията с европейците.

„Рискът за иранците е, че ще отидат твърде далеч в опита да притиснат Европа - че в даден момент европейците ще счетат действията на Техеран не за ограничаване, а за нарушение на Съвместния всеобхватен план за действие. Така след 60 дни можем да се озовем отново в кризата, в която се намирахме преди договарянето на плана“, отбелязва Рафати.

В същото време Тръмп затяга примката още по-безмилостно.

Веднага след като Иран обяви, че спира да се съобразява с някои от ограниченията в ядрената сделка, Съединените щати обявиха на свой ред санкции срещу всеки, който купува от Иран желязо, стомана, алуминий и мед. Лишавайки иранците от втория им по големина приходоизточник, Тръмп увери, че е готов да преговаря и дори да им помогне - тук ще цитирам - да влязат отново "в страхотна форма", стига само "да му се обадят".

Ако наистина все още разчита на позитивен отговор, американският президент е в голямо заблуждение. Защото иранската гледна точка не се е променила в сравнение отпреди година, когато Тръмп за първи път проговори за преговори на най-високо равнище. За Техеран американските искания представляват не условия за диалог, а подкана за капитулация. Всеки разговор при тези условия би изглеждал като проява на слабост, отбелязва анализаторът от International Crisis Group.

„Така че, когато наблюдаваме ограничения в изпълнението на ядреното споразумение или засилване на антиамериканските операции в Близкия изток, тези действия може би са начин на Техеран да каже на Вашингтон: „Да, вие ни подлагате на максимален натиск, но ние също имаме козове; така че, ако искате да преговаряме, ние няма да го правим от позицията на слабите“.

Да обобщим казаното дотук.

На фона на стореното и изреченото тези дни, европейците не бива да се надяваме на скорошно „разведряване“ между Америка и Иран. Напротив - с нагнетяването на словесната война и със струпването на оръжие в Близкия изток рискът от пожар на прага ни неизбежно нараства.

А как реагираха лидерите ни на последните събития?

След консултации с Франция, Германия и Великобритания, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че Европа няма да приеме ултиматуми и ще държи Техеран отговорен за евентуално неспазване на ядрените ограничения.

Смели думи. Но за спасяване на ядреното споразумение е нужно нещо повече. Поставени натясно между американци и иранци, европейците трябва да проявим креативно мислене, за да намерим правилната формула. Според Рафати, начинът е чрез сътрудничество с другите две страни по споразумението - Русия и Китай, както и с някои ключови търговски партньори на Иран каквато е Индия: „Не мисля, че иранците могат да се надяват на възстановяване на търговските отношения в степента, която биха искали. Но онези сили в Иран, които не искат ядреното споразумение да се провали, нито пък страната им да бъде въвлечена в регионална конфронтация, трябва да получат подкрепа. Трябва да им се даде някакъв аргумент, за да кажат в Техеран: „Вижте, европейците полагат усилия, по-добре е да продължим сътрудничеството, вместо да влизаме в конфликт.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Той бе ранен леко в дясното..

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44