Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ибрахим Йозкан: Опозиционният кандидат Имамоглу ще спечели повторния вот в Истанбул

Екрем Имамоглу
Снимка: БГНЕС

В понеделник Висшият избирателен съвет в Турция отмени избора на кмет на Истанбул и анулира по-рано връчения мандат на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Привърженици на опозицията отговориха с тропане по тенджери в редица квартали на града. Решението предизвика и буря от реакции в „Туитър“, като изборите в Истанбул станаха един от водещите хаштагове в световен план. Турските лира загуби позиции спрямо основните валути, а опозиционният кандидат Екрем Имамголу спечели нови 180 000 последователи в социалната мрежа.

Турският президент Реджеп Ердоган призова активистите на Партията на справедливостта и развитието да работят 24 часа 7 дни в седмицата и да се откажат от охраната и луксозните кортежи, които издигат бариера между тях и хората. Целта на новия предизборен екип ще бъде да достигне до онези 1,7 млн. истанбулчани, които не гласуваха на 31 март. Междувременно пък редица популярни артисти изразиха подкрепата си за Имамоглу  под лозунга „Всичко ще бъде хубаво“, а трима кандидати на малки леви партии, които на 31 март получиха общо 15 000 гласа, заявиха, че се оттеглят в полза на кандидата на Народнорепубликанската партия.

За отговор на въпроса какво ще се случи оттук нататък в Истанбул кореспондентът ни Мариян Карагьозов потърси мнението на изследователя от Факултета по социални науки на Истанбулския университет и специалист по политикономия Ибрахим Йозкан в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

- Каква ще бъде стратегията на управляващата Партия на справедливостта и развитието, за да спечели отново „сърцата и умовете“ на жителите на Истанбул?

- Не съм сигурен каква точно стратегия ще приложи Партията на справедливостта и развитието, но не мисля, че те имат някаква стратегия. Те просто не искат да загубят властта в Истанбул, тъй като това е най-големият град в Турция с население от 16 млн. души. Икономическото значение на мегаполиса също е много голямо. Поради това управляващите не искат да загубят контрола.

- Какво можете да кажете за стратегията на опозиционната Народнорепубликанска партия?

- Мисля, че опозицията няма да промени стратегията си. Те говорят за икономическите проблеми и техният дискурс е много по-приобщаващ, отколкото този на управляващата партия. Този дискурс е благоприятен за тях, тъй като в Турция като цяло и в Истанбул в частност ислямските общности искат да чуят такъв дискурс. Те искат техните вярвания да бъдат уважавани и понастоящем опозицията се опитва да достигне с този дискурс до различни групи в обществото.

- Според редица анализи икономиката е била ключовата причини за резултата в Истанбул. Каква е Вашата прогноза? Дали управляващите ще успеят да овладеят инфлацията или обезценяването на турската лира ще повлияе на резултатите от вота, насрочен за 23 юни?

- В изминалите няколко години, т.е., от 2014 г. насам, ние проведохме 7 пъти избори. Изборите на 23 юни ще бъдат осмите. Също така правителството, а това в момента означава г-н Ердоган, започна да прилага краткосрочни икономически мерки. Поради това, ние като икономисти не можем да правим достоверни икономически и политически анализи. Прилагането на т.нар. „изборна икономика“ означава, че правителството увеличава социалните плащания, отпуска евтини кредити на своите приближени мрежи и близки до тях бизнесмени. Поради това в момента сме в икономическа криза. Политическата криза задълбочава икономическата криза.

Не мисля, че краткосрочни мерки могат да решат икономическата криза. Например, нуждаем се от 177 млрд. долара, повтарям 177 млрд. долара, за да финансираме дълга на реалния сектор и дефицита на публичния сектор. Само през април дефицитът в турската хазна беше около два милиарда и половина долара. Не можем да решим проблемите с кредитна експанзия. Нужно е да произвеждаме повече продукти с висока добавена стойност, да планираме по-добре образованието, да направим структурни реформи.

Икономистите използваме т.нар. „кредит дефолт суап“, т.е., риск от неплатежоспособност на дадена икономика, като инструмент за прогнозиране какво ще бъде представянето на една икономика в дългосрочен план. Турският индекс в момента е 470, германският е 11. Можете да направите сравнение. Това означава, че след 5 години турската икономика вероятно ще бъде в по-лошо състояние, отколкото е сега. В момента международният финансов сектор оценява състоянието на турската икономика като много лошо. 

- Какъв ще бъде резултатът от изборите на 23 юни, кой ще победи?

- Мисля, че кандидатът на опозиционните партии Екрем Имамоглу ще спечели. Смятам така, защото някои социологически изследвания показват увеличаване на подкрепата за него. Мисля, че икономическите проблеми няма да изчезнат до края на юни, когато са изборите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Екрем Имамоглу

Екрем Имамоглу се закани да поведе революция за демокрация преди повторните кметски избори в Истанбул

Лишеният от победата си на кметските избори в Истанбул Екрем Имамоглу обяви, че ще поведе "революция" за демокрация в предстоящата кампания за повторното провеждане на вота на 23 юни. Пред АФП кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия..

публикувано на 09.05.19 в 19:42
Кандидатът на Екрем Имамоглу спечели редовните избори с около 13 000 гласа

АФП: Повторният вот в Истанбул е голям риск за Ердоган

Турският президент и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган успя да получи прегласуване на кметските избори в Истанбул, но това му носи много рискове, пише Разийе Аккоч в анализ за агенция „Франс..

публикувано на 08.05.19 в 11:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46