Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папска визита, американски мита и Иран - темите от седмицата

Снимка: БГНЕС

Отминаващата седмица започна с папско посещение в България и Северна Македония, стигна до заплаха за световната икономика заради американските мита на китайските стоки и иранската ядрена програма и се увенча с четири английски отбора на върха на европейския футбол.  

Предупрежденията за световната икономика се оцветиха в червено като индексите на борсите, след като увеличените мита за китайски стоки, наложени от Съединените щати, влязоха в сила. Това предизвика реакция на всички световни пазари. Китайски стоки за 200 милиарда долара вече се облагат с 25-процентна тарифа вместо досегашната от 10 на сто. Китай веднага обяви, че ще наложи контрамерки, а преговори може да се проведат в Пекин. Това съобщи китайския вицепремиер Лю Хъ във Вашингтон

Анализатори изчислиха, че са застрашени един милион работни места в Съединените щати.

Иран частично се оттегля от ядрената сделка със Запада. Това обяви президентът Хасан Рохани точно година, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от споразумението.

Президентът на Съединените щати се обърна задочно към иранските лидери с призив към преговори. Но допълни, че ако Иран не се откаже от ядрената си програма, може да се стигне и до военен сблъсък:

Лидерите на Европейския съюз заявиха, че няма да приемат ултиматуми от Иран, след като Техеран  обяви, че вече няма да продава слабо обогатения си уран в чужбина, а ще го оставя на територията на страната.

Германският канцлер Ангела Меркел посъветва Иран да не пристъпва към такива действия.

Американският държавен секретар Майк Помпейо изненадващо отмени посещението си в Берлин и отиде в Лондон, където разговаря с британския външен министър Джереми Хънт и с премиера Тереза Мей. Засегнати са различни теми, но в център на вниманието се превърна частичното изтегляне на Иран от ядреното споразумение

Утре държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще посети Москва и Сочи. Той ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров и очаква да бъде приет и от президента Владимир Путин.

А от Пентагона беше потвърдено,че САЩ изпращат бойния кораб-амфибия „Арлингтън“ и батарея зенитни ракети „Пейтриът“ в Близкия изток. Те ще бъдат присъединени към военните части , разположени в отговор на заявената от Иран готовност да провежда настъпателни операции, заявиха от пресслужбата на Пентагона 

Северна Корея е провела военно учение за нанасяне на ракетен удар , съобщи държавната информационна агенция, ден след като от Южна Корея алармираха, че Пхенян е изстрелял две ракети към Японско море

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея, вече извършила няколко ядрени опита, да изстрелва балистични ракети .

Пхенян отхвърли обвиненията за провокации със съобщение по държавната телевизия за военно учение.

Русия тържествено отбеляза 74-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война. Военни паради бяха организирани в 28 града. По традиция кулминацията на тържествата беше Парадът на победата на Червения площад в Москва.

Над 13 000 военнослужещи и над 130 единици бойна техника преминаха през Червения площад. Облаци попречиха да се включи и авиацията. А в шествието на „Безсмъртния полк“ в Москва заедно вървяха  стотици хиляди със снимки на загинали във войната.

На 9-ти май, Деня на Европа, 74 години след края на Втората световна война, лидерите на ЕС се събраха в румънския град Сибиу на неформална среща за бъдещето на общността

 Неформалната среща на върха без участието на Великобритания трябваше да демонстрира единство и готовност за ново начало на прага на изборите за нов парламент. Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер обвърза енергията на Европейския съюз с готовността за компромис.

Австрия предлага предоговаряне на Лисабонския договор и дълбоки реформи. Канцлерът Себастиан Курц настоява да отпадне процедурата за  единодушните решения във външната политика и по миграционните въпроси, както и за намаляване броя на еврокомисарите.

Според  Курц и втората централа на Европейския парламент в Страсбург трябва да бъде закрита.

„Европа е невъзможна без върховенство на закона“, заяви председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск на пресконференцията в края на срещата на върха в румънския град .

В Сибиу лидерите на Евросъюза бяха с цел за принципен 5-годишен план с приоритетните задачи. Той се очаква да бъде одобрен на нова среща на върха - в Брюксел на 28 май, два дни след изборите за Европарламент.

Лидерите на 27-те страни членки без Великобритания декларираха  воля да бранят единството на Европейския съюз след Брекзит. Те решиха и да се срещнат отново след 19 дни в Брюксел, за да започнат процеса на избор на председатели на евроинституциите след изборите за Европейския парламент. На тази среща ще присъства и британският премиер Тереза Мей.

А на Острова футболните чудеса за момент изместиха Брекзит от дневния ред на политиците. Водещите фигури- лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин и премиерът Тереза Мей, включиха резултата на Ливърпул -четири на нула срещу Барселона - в своята реторика.

А първият министър на Шотландия и лидер на националистическата партия Никола Стърджън призова шотландците с гласовете си да изпратят послание и до Лондон, и до Брюксел, че искат да останат в Европейския съюз.

В Гърция правителството на Алексис Ципрас получи пети вот на доверие от началото на мандата си и втори за тази година след тридневни остри дебати в парламента в Атина. Гръцкият премиер оповести, че няма да поиска предсрочни избори до изтичането на мандата през октомври.

 В отговор на нападките от опозицията Ципрас обяви пакет от икономически и социални мерки за справяне с последиците от кризата. Предложените данъчни и социални облекчения идват седмици преди местните и евроизборите и опозицията видя „опит за печелене на гласове“.

В Турция опозиционната Народнорепубликанска партия внесе във Висшия избирателен съвет искане за цялостна отмяна в Истанбул на резултатите от местния вот от 31 март, но и на резултатите от миналогодишните президентски и парламентарни избори.

В понеделник Висшата избирателна комисия анулира резултатите от вота на 31 март, който кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу спечели само с 13 000 гласа. Президентът Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието твърдят, че загубата им се дължала на сериозна корупция, тъй като голяма част от членовете не комисии не били държавни служители.

Билет за Европа - така успелият кандидат за президент на Северна Македония окачестви своя резултат. На втория тур на президентските избори подкрепеният от управляващите в Скопие Стево Пендаровски събра 51,66 процента, а кандидатът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска получава подкрепа от 44,73 процента.

Стево Пендаровски ще встъпи в длъжност на тържествено заседание на Собранието на 12 май.

В съседна Албания обединената албанска опозиция, водена от Демократическата партия, свика днес национален протест, като  обяви, че „това ще бъде краят на правителството на премиера Еди Рама“.

Стигна се до призив от американското посолство в Тирана за въздържаност и използване на демократичното право за мирен протест.

Междувременно лидерът на демократите Лулзим Баша призова албанските граждани да се „обединят и отстранят корумпираните политици, които са станали по-богати от шейхове”.

След като отслужи Молитва за мир в България, папа Франциск посети Скопие, където обяви, че „Северна Македония свързва Изтока и Запада“.

Религиозните и етнически различия между македонци, албанци, сърби са създали мозайка, в която всяко парче е от съществено значение за уникалността и красотата на цялото, посочи папа Франциск пред държавните и религиозни лидери в Скопие

По-рано в своята проповед на централния площад в Скопие пред около 15 хиляди души папа Франциск похвали отдадеността на Майка Тереза на бедните, самотните и забравените и призова гражданите на Северна Македония да вземат пример от нея.

Венецуелския опозиционер Едгар Самбрано, заместник-председател на парламента, контролиран от опозицията, беше изпратен във военен затвор в Каракас. Самбрано е обвиняван в държавна измяна и заговор заради активното му участие в призива за бунт срещу президента Николас Мадуро, отправен от опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

Заместникът на Гуайдо в Националното събрание Сталин Гонзалес обяви нови мащабни протести на опозицията:

Междувременно САЩ наложиха санкции на две венецуелски транспортни компании, свързани с превози на петрол по море. Санкции са наложени и на два петролни танкера, собственост на Венецуела, превозващи често петрол до Куба.

Същевременно Венецуела обяви, че отваря сухопътната си граница с Бразилия и морската си граница с холандския остров Аруба. Границите бяха затворени, откакто опозицията във Венецуела се опита да вкара хуманитарна помощ в страната.

Най-богатият човек в света Джеф Безос заяви намерението си да участва в покоряването на Луната. На специално събитие във Вашингтон той представи проект за космически апарат, който да транспортира хора и оборудване до естествения спътник на Земята.

Целта е южният полюс на Луната, където има замръзнала вода. От водата би могло да се произвежда водород, който ще се използва като гориво за изследване на Слънчевата система, обясни Безос.

Новият апарат трябва да кацне на Луната през 2024 г.

Тогава ще навърши пет години новият член на най-известното кралското семейство, чието раждане даде началото на нова легенда в монархията. Момченцето става седмо в линията за наследяване на британския трон.

Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, така се нарича новото кралско бебе във Великобритания. Принц Хари и съпругата му Меган показаха на медиите своето момченце преди да го представят официално на кралица Елизабет II. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: 50% ще изберат мястото, където България е - при западните ЕС и НАТО

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС в у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото, показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за нагласите на българите към ЕС и НАТО. В предаването "Нещо повече" директорът на агенцията Първан..

публикувано на 01.10.24 в 18:14
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: Разширяване на конфликта в Близкия изток носи опасност от допълнителна радикализация

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи като "огромна трагедия" разрастването на конфликта в Близкия изток. В първото си интервю за започващия днес втори мандат, дадено съвместно за БНР и БНТ, Георгиева коментира, че засега икономическите последици са основно за страните от региона. Започва вторият..

публикувано на 01.10.24 в 17:59

Силен вятър разпалва нови огнища на пожара в Пелопонес, който бушува трети ден

Пожарникарите в Гърция трети ден се борят с огнената стихия в Пелопонес, като силният вятър разпалва нови огнища. Има евакуирани села. Министърът за борба с климатичните кризи призна, че ситуацията с пожара е "изключително тежка". Повече от 30 километра е огненият фронт, а силният вятър разпространява пожара. Разраства се пожарът на полуостров..

публикувано на 01.10.24 в 17:41

"Светулки RUN" ще озари Борисовата градина за седма поредна година

Тази вечер Борисовата градина в София ще бъде озарена от челниците и фенерчетата на участниците в бягане, което има за цел да подкрепи трудноподвижни или незрящи хора. Инициативата се организира за седма година от Софийски планински клуб и ще събере средства за Фондация “Очи на четири лапи” и единственото в България Национално читалище на..

публикувано на 01.10.24 в 17:32

Правителственият самолет е излетял от Бейрут с над 60 пътници на борда

На път към София вече е и втората група българи, която поиска да напусне Ливан.  Правителственият "Еърбъс" със сънародниците ни на борда излетя от Бейрут след 17.00 часа днес и се очаква да кацне в София след 19.00 часа.  Вчера държавата изведе безопасно по въздух 89 души. Очаква се днес да се приберат над 60 българи. Те ще бъдат посрещнати..

публикувано на 01.10.24 в 17:25
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Големият въпрос е интегрирането на радикалните партии в демократичната политическа система

Победата в Австрия на Партията на свободата постави поне два фундаментални въпроса - какво е бъдещето на санитарния кордон за изолиране на тези по-радикални и по-крайни партии, може ли този подход да продължи, когато тези партии печелят мнозинства и по-големият въпрос е как тези партии ще бъдат интегрирани в демократичната политическа система и как..

публикувано на 01.10.24 в 17:22

Румъния официално отговаря на всички условия за премахване на американските визи

Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъдат премахнати американските визи за нейните граждани, обяви румънският посланик в Съединените щати Андрей Мурару.  Според него "първите румънци ще могат да пътуват безвизово до САЩ още през първата половина на следваща година".  "Очакваме също скоро да има повече директни полети между..

публикувано на 01.10.24 в 17:13