Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво следва след трудната победа на Пендаровски на президентския вот в Северна Македония

2
Снимка: БГНЕС

Утре в Северна Македония ще встъпи в длъжност петият президент на страната от обявяването на независимостта ѝ през 1991 г. Стево Пендаровски, издигнат от управляващите Социалдемократически съюз (СДСМ), Демократичния съюз за интеграция и от още 29 по-малки партии, победи на балотаж миналата неделя подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска.

Дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков заяви в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че победата на Пендаровски със 7% разлика говори за ясен победител във вота.

„Колкото до екстремното изказване на лидера на опозицията Християн Мицкоски, че ако изборите били парламентарни, ВМРО-ДПМНЕ щяла да спечели вота, клетвите и заклинанията са характерни за някои деятели на неговата политическа сила“, коментира Минков. И допълни, че Мицкоски се базира на факта, че неговият кандидат спечели в по-голям брой общини, но тяхната тежест е несъпоставима.

„Ясно изразен легитимен победител в тези избори е Стево Пендаровски“, каза Минков.

„Изборът на Пендаровски за президент на Северна Македония показа превес на градското мислене и евроатлантическата ориентация, но трудната победа на втория тур е предупреждение към управляващите от СДСМ“, отбеляза още той.

„Албанският фактор е абсолютно незаобиколим фактор. В момента председател на парламента е етнически албанец и по силата на конституцията той замества държавния глава, тъй като там няма длъжност вицепрезидент“, допълни журналистът.

От своя страна друг дългогодишен кореспондент в Скопие - Коста Филипов, подчерта, че на изборите „СДСМ е получил жълт картон от избирателите“.

„Защото местните избори бяха само преди година и половина година, когато СДСМ и Зоран Заев спечелиха почти всички общини в страната“, каза журналистът.

Според него има риск новият президент на Северна Македония да попадне в сянката на премиера Зоран Заев и да не изгради собствен политически образ. Сравнението е с предишното управление на Никола Груевски и настоящия македонски президент Георги Иванов.

„Обикновено политиците в Северна Македония не обръщат страниците от миналото, за да видят какви грешки са правели техните предшественици“, коментира Филипов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Кандидатът за президент на Северна Македония Стево Пендаровски (вляво) и премиерът Зоран Заев празнуват изборната победа след балотажа за държавен глава на 5 май.

Не е ясно дали Заев ще присъства на встъпването в длъжност на Пендаровски

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев може да не присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент Стево Пендаровски в неделя (12 май), съобщават македонските сайтове, предаде БТА. От правителството информираха..

публикувано на 10.05.19 в 21:09
Зорница Илиева

Зорница Илиева: Изборът на Пендаровски беше очакван

На всички, които наблюдават отблизо политическия живот в Скопие, бе ясно, че Стево Пендаровски трябва да стане президент, каза пред БНР журналистката Зорница Илиева коментира пред БНР избора на президент в Северна Македония. „Като фактор се..

публикувано на 07.05.19 в 13:32

Стево Пендаровски е новоизбраният президент на Северна Македония

„Метла“ в правителството, ръководството на държавните предприятия и в управляващия Социалдемократически съюз. Това предизборно обещание се очаква да изпълни днес премиерът на Северна Македония. Зоран Заев обеща тези промени на избирателите, ако..

обновено на 06.05.19 в 20:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите,..

публикувано на 24.08.24 в 15:24
Украински военнопленници, разменени с руски, 24 август 2024 г.

Киев и Москва си размениха по 115 военнопленници

В събота Русия и Украйна са си разменили по 115 военнопленници от всяка страна в събота, след като Обединените арабски емирства са действали като посредник, съобщава Ройтерс. Това е първата подобна размяна, откакто Украйна предприе изненадваща..

публикувано на 24.08.24 в 15:07
Атанас Зафиров, БСП

Зафиров: 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за НС

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва..

публикувано на 24.08.24 в 14:45

32-о издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Новост тази година е включването на занаятчии и земеделски производители от цялата страна. Участие..

публикувано на 24.08.24 в 14:32

14 български производители участват на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти

14 български производители представят своята продукция на започналото в Словения Международно изложение за земеделие и хранителни продукти. В асортимента, с който българите фермери участват, са млечни и месни продукти, мед, вино, ядки, розово и..

публикувано на 24.08.24 в 14:26

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка, предаде БТА. Турски медии съобщават, че пътници, пристигащи от Конго и още 11 африкански държави, където са регистрирани случаи на заболяването, биват..

публикувано на 24.08.24 в 14:18

Италианската прокуратура заведе дело срещу неизвестни лица за потъването на суперяхтата Bayesian

Италианската прокуратура е завела дело срещу неизвестни   лица за потъването на ветроходната суперяхта Bayesian край Палермо. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Загиналите са 7 души, а 15 са оцелелите от 22-мата на борда...

публикувано на 24.08.24 в 14:15