Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията заплаши Румъния да задейства чл. 7 от Договора за ЕС

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за върховенството на закона Франс Тимерманс е изпратил предупредително писмо до румънското правителство със заплаха за задействане на чл. 7 срещу Румъния.

В него той заявява, че ще приложи рамката за върховенството на закона незабавно и ще преустанови механизма за сътрудничество и проверка, ако не спрат промените в законодателството на Румъния.

„Основните опасения са свързани с намесата по отношение на независимостта на съдиите и ефективната борба срещу корупцията, в т.ч. и защитата на финансовите интереси на ЕС, особено с последните приети промени в наказателния кодекс. С тях, де факто, се рискува да се създаде безнаказаност за престъпленията. Става дума за законодателство, което би позволило извънредни обжалвания, а това ще утежни допълнително ситуацията с върховенството на закона“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Той допълни, че ако не бъдат направени необходимите подобрения или бъдат предприети още негативни действия като обнародването на последните промени в наказателния кодекс, Комисията ще задейства рамката за върховенството на закона без отлагане и ще преустанови механизма за сътрудничество и проверка. Като пазителка на договорите, Комисията си запазва правото бързо да започне процедура за нарушаване в случаите, в които това е необходимо.

В писмото, изпратено от Тимерманс, той отново критикува поправки в Наказателния кодекс на Румъния и заплашва с активирането на чл. 7 от Договора за ЕС срещу Букурещ.

Процедурата по чл. 7 има за цел да защити европейските ценности. Тя предвижда два механизма - първият е превантивен и се прилага, когато съществува ясен риск от нарушаване на европейските ценности, а вторият е свързан с налагането на санкции, когато вече е възникнало нарушение.

Евентуалните санкции не са ясно дефинирани в европейските договори, но могат да включват отнемането от страната нарушителка на правото да гласува в Съвета и Европейския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК започва наказателна процедура срещу Полша

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу Полша заради неспазване на основните ценности на ЕС, съобщават световните информационни агенции. Новината бе потвърдена от заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс . Това е първата такава..

публикувано на 20.12.17 в 14:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават..

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

Действията на "Продължаваме промяната - Демократична България" са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията, слава Богу, че президентът ги върна в реалността, коментира пред журналисти Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им..

публикувано на 15.07.24 в 18:20

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право...

публикувано на 15.07.24 в 18:04