Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за рак на кожата на 15 май

Преглед за рак на кожата
Снимка: clinica.bg

За 14-та година в България ще се проведе национална кампания за профилактика на рака на кожата "Евромеланома 2019". 

На 15 май, сряда, в 42 български града над 250 дерматолози ще преглеждат пациенти безплатно. 

Ракът на кожата се причинява от вредните слънчеви лъчи и е най-често срещаният от всички видове рак,  сочи статистиката. 

Близо 15 милиона души в Европа работят предимно на открито

Над 14 милиона и 500 хиляди души в Европа прекарват две трети от работния си ден на открито. Това са работещите в земеделието, строителството, логистиката, транспорта, мореплаването и други сфери на икономиката. На риск са подложени дори служителите в офисите, отбелязва доц. Румяна Янкова, ръководител на Кожната клиника в Пловдивската университетска болница. Не можете да стоите 8 часа до прозореца в близост, защото стъклото слабо защитава от ултравиолетовите лъчи, пояснява тя.

Повечето хора знаят, че липсата на слънцезащита увеличава риска от рак на кожата и в същото време не предприемат мерки да се защитят, информира д-р Валерия Матеева от столичната Университетска кожна клиника.

"132  хиляди случаи на меланом - това е най-злокачественият рак в човешката патология. 3 милиона случаи на немеланомен кожен рак се диагностицират глобално всяка година, като една трета от общо всички случаи на рак в човека е именно ракът на кожата. Той е най-честият. Факт е, че той може лесно да бъде предотвратен, но само миналата година има над 61 хиляди смъртни случаи от рак на кожата именно от меланома, което прави един човек, умрял от меланом, на всеки девет минути", коментира д-р Матеева.

Едва 18% от хората ползват адекватна слънцезащита

Лекарите са категорични, че слънцезащитни средства трябва да се използват целогодишно, но съветите им спазват едва 18 на сто от хората, допълва тя. "По-малко от половината ползват в горещи слънчеви дни. 24 процента само когато са на ваканция и една част, която не биха казали, че въобще използват слънцезащита. Слънцезащитата е необходима ежедневно."

Над 3 милиона и 500 хиляди души в света годишно се разболяват от рак на кожата. При хората с по-светла кожа рискът е в пъти по-висок от този при тъмнокожите. При мъжете най-уязвими са гърбът и гърдите, а при жените - краката. С възрастта вероятността от заболяване се увеличава, но вече има и много млади хора диагностицирани с рак на кожата, коментира почетният председател на Българското дерматологично дружество проф. Николай Цанков.

"Първо - провери се сам! Всеки трябва да оглежда бенките си един път месечно. На 6 месеца или един път годишно е добре да се направи проверка от дерматолог. Не всеки човек на тая планета, не всеки българин, но тези, които имат повече бенки и тези, които имат по-бели кожи."

Слънцезащитните кремове, антиоксидантите, дрехите, осигуряващи фотопротекция  и носенето на очила намаляват риска от рак, напомня проф. Цанков. Твърдението, че придобиването на тен е здравословно, е заблуда, посочва той. "Че потъмнялата кожа те пази от слънцето, че не може да изгориш от водата, че не може да изгориш в облачно време. Това са всичко неверни твърдения."

В рамките на кампанията "Евромеланома" у нас са прегледани над 25 хиляди души

От началото на инициативата "Евромеланома" преди 13 години, у нас са прегледани над 25 хиляди пациенти и са открити стотици случаи на меланома и други видове кожен рак. Болестта е напълно лечима, когато навреме се вземат мерки. А българските пациенти стават все по-добре информирани, смята доц. Развигор Дърленски - дерматолог с дългогодишна практика и преподавател в Старозагорския университет.

"Българинът не е невежата, който казваше: "Това какво е нещо на кожата няма да му обръщам внимание то ще си падне от само себе си. Напротив хората, които видят големи бенки, асиметрични бенки, бенки с много цветове, бенки с неправилни граници вече имат едно наум и повярвайте, че ние седмично всеки един от нас преглежда поне 10 пациента, които идват да преглеждат своите бенки."

"Пълният списък на градовете и на лекарите, които ще преглеждат заедно с техните телефони, имейл адреси, начини на записване на час, са оповестени на сайта на Българското дерматологично дружество - www.bg-derm.org", допълни доцент Развигор Дърленски.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри павилиона, с който България участва на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19