Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Приземената армия"- Историята на изтребителя от село Зелениково

| обновено на 14.05.19 в 14:32
10
Снимка: Добромир Видев

Гълъби, много гълъби са се заселили под крилата на МиГ-21 БИСс борден номер 509-ти. От 2003-а той е поставен в центъра на пловдивското село Зелениково. Самолетът един от последните „спасени“ от съкращаването на армията след влизането на България в НАТО. 16 години след откриването на монумента с изтребителя Добромир Видев ни среща с местните хора и техните спомени за идването на самолета.

Милко Койруков е един от хората, помагал на Иван Меразчиев и Цанко Арабаджиев - двамата пилоти, които стоят зад инициативата за поставяне на изтребителя. Нито Иван, нито Цанко са сред живите днес, за да разказват. Това прави обаче Милко, който остава един от малкото, пазещи историята…

„Взимането стана много трудно. Писахме къде ли не писма. Най-накрая писмото до президента – тогава беше Първанов, той е човекът, който ни съдейства. Искаха ни и пари много, да го докараме тука, пък нямаше пари.“

Посрещането било тържествено. „Оставихме го да стои отворен, долу да го гледат, на земята. Имаше хора, които въобще не са виждали.“

Изкопали основите на ръка. 2.60 на 2.60 и дълбочина 2.60. Милко твърди, че конструкцията би трябвало да издържи земетресение. И се шегува, че „селото може да падне, но самолетът не трябва да пада“.

Старите архиви пазят запис от 2003 година на селското тържество по откриването на самолета.На записа, предоставен от дъщерята на един от инициаторите - Иван Меразчиев, ясно се вижда радостта от поставянето на самолета. В този запис отпреди 16 години на фона на ръкопляскания се чува развълнувания глас на Меразчиев, който споделя пред присъстващите защо иска да има самолет в селото. 

Веднъж като си летял, все нещо те жегва на тази тема, споделя още Милко Койруков. 22-годишният му зет също е летец. Затова и Милко следи отблизо проектите за модернизация на военната ни авиация. 

Авиация се прави с много пари, казва Милко Койруков, който познава по- добри времена за военните пилоти. Но чрез зет си вижда отблизо и  трудностите, които съвременните ни военни пилоти изпитват.

Милко Койруков не е оптимист и за бъдещето на МиГ-а, който стои в центъра на Зелениково. Той разказва, че освен трудната поддръжка, няма и вече кой да го прави. „Вероятно ще остане, ако не падне, ако нещо не стане с него, ще остане като спомен.“

Селото наброявало към 1600 души, сега са останали 300. А най-близки с приземения самолет си остават прелитащите и кацащи гълъби.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маските в историята

Приятен флирт с непознат или добра идеа за Хелоуин - това са само част от доскоро симпатичните приложения на маската. Днес носенето на маски на открито среща сериозни критики и се превръща в повод за спорове, петиции и обсъждания. Известно е, че историята се повтаря - това не е първият възникнал казус, в който има съпротива срещу..

публикувано на 28.10.20 в 14:55

„Купи подарък от майка на дете с увреждане" - предмети с кауза

Доброто е заразно - за кратко време Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ събра десетки хиляди членове. Не само не си представяхме, че има толкова талантливи майки, но и че групата ще се разрасне толкова бързо с потенциални купувачи на произведенията на майките, поясни пред БНР Гергана Маврова, администратор на групата...

публикувано на 28.10.20 в 11:25

Онлайн академия за жени предприемачи в Нов български университет

Нов български университет (НБУ) предлага обучение за жени предприемачи по американска програма. В онлайн академията могат да участват жени с идея за собствен бизнес, която по някаква причина все още не е реализирана, обясни пред БНР Цилия Стоянова, директор на Училище за професионално и продължаващо обучение в НБУ. „Ние наричаме това..

публикувано на 28.10.20 в 10:47

Директорът на МБАЛ в Пловдив доброволец в Covid отделението

„Влязох като доброволец в отделението с болни с коронавирус не само заради кадровия дефицит, но и заради не дотам добрата координация между работещите в самото отделение“. Това разказа в „Преди всички“ проф. Петър Петров, директор на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив. Професорът е гинеколог по специалност, но посочи, че преди специалността всички са..

публикувано на 28.10.20 в 10:10
Никола Рахнев

Инициативата „Гората.бг“ с кампания за опазване на здравето

От инициативата „Гората.бг“ вече могат да се похвалят с 900 хиляди засадени дръвчета. Помагали са над 200 хиляди участници, половината от тях - деца, залесени са над два милиона квадратни метра площ. "Здравето е в нашите ръце" е кампания на "Гората.бг", която дари десетки хиляди литри течен сапун и дезинфектанти, както и стотици хиляди ръкавици..

публикувано на 27.10.20 в 15:04

Междуособици помрачават делника в манастир "Благовещение" край Копиловци

Междуособици, свади и скандали белязват битието на манастир "Благовещение" край кюстендилското село Копиловци. Братята монаси там са старостилци - те не признават смяната на Църковния календар, станала у нас през 1968 год. и служат по Светогорския канон. Известни са с пословичното си трудолюбие. Поддържат помощно стопанство –..

обновено на 27.10.20 в 14:42

Езикът на омразата не е личен, а социален проблем

Да погледнеш в очите на непознат, да го усетиш близък, да научиш нещо съкровено за него е като влизане в обувките на другия.   Глобалното креативно студио за социално въздействие Fine Acts предлага социален експеримент, свързан с езика на омразата. Този социален експеримент се базира на известно проучване, според което можеш да се сближиш с..

публикувано на 27.10.20 в 13:51