Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Лешникотрошачката” в Старозагорската опера


Поредното голямо класическо заглавие в репертоара на балетната трупа при Старозагорска опера след „Лебедово езеро” от Чайковски и „Дон Кихот” от Минкус е приказният балет феерия на Чайковски "Лешникотрошачката". 

Либретото се основава на приказната новела на Е.Т.А. Хофман и нейния френски преразказ от Александър Дюма-баща, който самият Петипа подбира за литературен първоизточник, въпреки нежеланието на Чайковски. Настоящата инсценировка е дело на заслужилия артист на Руската Федерация Константин Уралски, който прави свой оригинален авторски прочит, без обаче да пренебрегва класическата основа на първия балетмайстор постановчик на балета Лев Иванов и всеизвестната редакция от първата половина на ХХ-ти век на Василий Вайнонен.  Уралски осмисля балета като красиво сбогуване на момичето с детството и нахлуването във възрастта на юношеството. Хореографският език е класически. Търси преди всичко вица, гега, наслаждението и постигането на динамика и ярко по детски безгрижно забавление. Въпреки това Константин Уралски съхранява и лирическия момент в приказното настроение, на което отделя особено внимание. Така съхранява отворен отговора на въпроса дали всичко от Принца Лешникотрошач, през пътешествието през Конфитюрбург, Фея Драже, Принц Коклюш и чудноватите кукли не е било просто сън, внушен от приказката на  Дроселмайер, или истинско духовно приключение, в което дръзко се впуска малката, но справедлива и обичлива Мари.

В ролята на Мари дебютира невероятно миловидната и изящна Марина Сороче, като Принц Лешникотрошач се преставя премиерът на трупата японецът Томоки Ишиго. Като кръстника магьосник Дроселмайер се превъплъщава Ивайло Янев. В извънредно виртуозната партия на Фея Драже заслужава внимание примата Анелия Димитрова. Сред солистите са и  Франческо Бориело като Краля на Мишките и Принц Коклюш - Паскуале Казиела.

Константин Уралски започва своя творчески път на сцената на Балшой театър, където танцува след завършването на Московското държавно хореографско училище като корифей. Решава да специализира в областта на хореографията и записва балетмайсторския факултет на ГИТИС в класа на проф. Олга Тарасова. След това предприема отчаяна, авантюристична стъпка - напуска Болшой театър и заминава на Запад (Германия и САЩ), за да опознае формите на съвременния танц, за който по това време в СССР само се говорело, но никъде те не се преподавали. В Америка скоро му предлагат  работа  и така от 1991-1996  тъй е художествен ръководител на балета в Айова, САЩ. Там поставя 15 оригинални балетни спектакли: "Птиците", "My Reverie", "Кармен-сюита", "More Than Two to Tango", "Макбет", "Размисли за Петрушка", "Музиката на Албинони", "Доктор Живаго" и др. Съвсем очаквано става известен и дори започват да го наричат „руски американец”. Но през 1998 получава покана от балет "Москва" да постави едноактния спектакъл „Валс на белите орхидеи“ по мотиви от произведението на Е.М.Ремарк  и по музика на Морис Равел и френски шансони от 30-те години на 20 век, който отново го прави популярен в собствената му родина.

През следващите години развива активната си дейност както в САЩ и Европа, така и в  Латинска Америка, създавайки балетни постановки по музика на Моцарт, Рахманинов и др. Константин Уралски работи за втори път в България след като през сезон 2006-2007 г. поставя на сцената на Варненската опера балета "Доктор Живаго" по музика на Кирил Волков. А от седем години е художествен ръководител и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия, заслужил артист на Руската Федерация, лауреат на Държавна премия на Руската Федерация, носител на наградата "Душата на танца".

Цялата рецензия за премиерата в Стара Загора чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчеви стихове за малките палавници

Учителката в детска градина с висше педагогическо образование Людмила Данова ме зарадва с най-новата си детска книжка със стихове " Умна и красива, ала пакостлива" точно в навечерието на Рождество Богородично - 8 септември. Авторката е от с. Кътина край София. Това е ден, в който жените се молят за рожби на Дева Мария. Людмила работи..

публикувано на 08.09.24 в 05:10
Боян Иванов, директор на  Драматичен театър

Вълнуващи театрални срещи в Русе

На 13 септември трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще открие творческия сезон с премиера на пиесата "Опит за летене" по Йордан Радичков.  Две премиери през септември, фестивал през октомври и поредица от режисьорски дебюти предстоят на сцената на Драматичния театър в Русе и тези събития са на път да върнат театралната..

публикувано на 05.09.24 в 17:21
Боян Христов и Елина Дашина

Боян Христов подготвя първия си солов албум

Боян Христов е музикален продуцент, текстописец, певец, аранжор, вокален педагог.  Работил е с едни от най-големите имена в българската поп музика: Мария Илиева, Любо Киров, Поли Генова, ХилдаКазасян, Михаела Филева, Марияна Попова и др. Боян Христов е роден в Пловдив в семейство на музиканти: майка му е класически музикант, а баща му свири в..

публикувано на 05.09.24 в 16:03

Гери Турийска за новия си музикален проект

В рубриката "Летни книги за безсънни нощи" темата е летни четива и летни истории с Гери Турийска - писателка, текстописец, певица, радиоводещ, издател, идеен двигател и основател на “Пощенска кутия за приказки”.  Музиката и литературата в живота ѝ вървят ръка за ръка. ГериТурийска е автор на текстове на Мария Илиева, Рут Колева, Нина Николина,..

публикувано на 05.09.24 в 15:41
Анастас Петров и негови възпитаници

Спомени за основоположника на българския балет Анастас Петров

На 1 септември се навършиха 125 г. от рождението на създателя на българския професионален балет Анастас Петров - първия български балетист, първи хореограф, педагог със своя школа, подготвил най-известните наши балетисти, организирал първата балетна трупа у нас, поставил първия български балет. Накратко: Във всяко начинание в тази област на..

публикувано на 05.09.24 в 14:48
Пловдив - изглед от Стария град
Снимката е илюстративна

Националните есенни изложби в Пловдив продължават до 30 септември

"Приземяване"- под това мото в Стария град на Пловдив отвори врати за посетители Националните есенни изложби.  9 са авторите, които участват във форума за съвременно изящно изкуство, чието начало е поставено в далечната 1967 година. Сред тях са работещи в сферата на живописта, графиката, художествено стъкло, рисунка, фотография, скулптура...

публикувано на 05.09.24 в 10:42
Фестивален оркестър

Елитни музиканти празнуват 40-годишнината на "Аполония" в Созопол

В Созопол са в разгара си Празниците на изкуствата „Аполония“. Те започнаха официално на 28 август и ще продължат до 7 септември.  Изданието е специално, защото с него се отбелязват 40 години от началото.  Много шедро е това издание на „Аполония“ – на събития, нови проекти, емоции. Като на празник, защото голямото семейство на изкуствата..

публикувано на 04.09.24 в 17:47