Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чолаков: Политиците искат прошка преди избори

доцент Петър Чолаков
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

„Не е ясно за какво иска прошка Ахмед Доган. От години има информации и спекулации за връзките на ДПС с нелегални източници на дейност. Дали иска прошка за тези обръчи от фирми, дали за скритата квота в лицето на ДПС в изпълнителната власт, за която се говори... Обикновено политиците искат прошка преди избори“. Това каза пред БНР политологът Петър Чолаков по повод обръщение към членовете и към симпатизантите на Движението почетният председател на партията Ахмед Доган, в което той помоли за прошка и поиска мобилизация за европейските избори, понеже този вот трасира пътя на ДПС за доброто представяне на следващите местни и парламентарни избори в България.

„ДПС е изградило политическа кариера от това да бъде третото колело в управлението, да бъде вечния балансьор, вечния партньор. Но дали можем да повярваме в искреността на това искане, или става дума за поредните крокодилски сълзи, това не е ясно“, допълни още политологът в предаването „12+3“.

„И в други държави, и то големи развити демокрации, има такива скандали. Има политици с офшорни сметки, има политици, преписали дисертациите си, само че там съдебната система си върши работата, нещата се случват бързо. В България тези теми са важни, доколкото сме на опашката. Имаме проблеми с прилагането на закона, проблеми в съдебната система. И в такива периоди, пред избори, често се прокарват такива вътрешнополитически теми – за доходите, за борбата с корупцията. Не бих казал, че това е дефект на този вид дебати“, подчерта още Петър Чолаков.

„Ако предстоящите евроизбори потвърдят статуквото, може да се окажат символични. В общ контекст са в общ контекст за бъдещето на Европа. Не е важно кой ще е първи или втори, или ще има наказателен вот срещу управляващите, защото тези избори могат да се окажат с много пряк вътрешнополитически ефект“. 

Интервюто с Петър Чолаков можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България - домакин на световния форум на международната авторско-правна CISAC

България ще бъде домакин на световния форум на международната авторско-правна конфедерация СИЗАК /CISAC/ през май 2025-а година. Това съобщиха от българското дружество на композитори и автори "Музикаутор", ангажирано с организацията на международната среща. Очаква се у нас да пристигнат над 300 делегати от целия свят, сред които и президентът на..

публикувано на 12.10.24 в 10:51
Георги Господинов

Георги Господинов ще участва в "Биенале на мисълта" в Барселона

Писателят Георги Господинов ще участва днес в Барселона в инициативата „Биенале на мисълта“, съобщават от българското консулство в испанския град. Срещата с носителя на международната награда "Букър" ще се състои в Центъра за съвременна култура в Барселона по обяд. Модератор на литературното събитие ще бъде преводачът и преподавател в Университета..

публикувано на 12.10.24 в 10:42
Снимката е илюстративна

Рекорден брой участници в пешеходния поход от Плевен до Тотлебен

Рекорден брой участници се включват тази година в пешеходния поход от Плевен до село Тотлебен под наслов "Да слезем от колите и да повървим пеша". Походът се провежда за девета година. Организира се от кметството на село Тотлебен и община Пордим, с помощта на частни фирми. Кметът Емил Гошев сподели: "Ние искаме да пропагандираме донякъде..

публикувано на 12.10.24 в 10:35
Ивайло Московски

Ивайло Московски става изпълнителен директор на ББР, влиза в УС

Бившият транспортен министър от ГЕРБ Ивайло Московски ще стане част от оперативното ръководство на Българската банка за развитие като член на Управителния съвет и изпълнителен директор, съобщиха от банката. Московски беше вицепрезидент по оперативна дейност и член на УС на Черноморската банка за търговия и развитие, допълват от ББР и припомнят опита..

публикувано на 12.10.24 в 10:26

Рейчъл Таузендфройнд: Войната тежи на вътрешната политика в страните, подкрепящи Украйна

Близо милиард и половина евро помощ за Украйна от западните съюзници представи германският канцлер Олаф Шолц вчера на украинския президент Володимир Зеленски, който приключи в Берлин своята европейска обиколка. Помощта включва системи за противовъздушна отбрана, артилерия и дронове. "Нашите сърца са с твоя народ, скъпи Володимир", каза Шолц. Но..

публикувано на 12.10.24 в 10:25
Боинг 737 МАХ

Боинг планира да съкрати 17 000 работни места

Самолетостроителният гигант "Боинг" тази година стана обект на наблюдение след поредица от инциденти. Сега близо 33 000 служители продължават да стачкуват, а Компанията съобщава, че ще съкрати 10% от служителите си. Главният изпълнителен директор на "Боинг", Кели Ортберг  съобщи, че следващите месеци ще бъдат съкратени около 17 000 работни..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20