Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

Иван Томов
Снимка: Личен архив

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце (8516 м), и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. 

Преди дни ураганни ветрове разрушиха Лагер 2 и Лагер 3, а част от екипировката на Томов беше унищожена, което наложи той да вземе назаем. 

Българинът атакува върха миналата събота с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в района на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но това не му помогнало.

В момента тялото му е в Лагер 4.

Анастасия Рунова е в Лагер 2 и утре ще бъде транспортирана с хеликоптер до болница в Катманду. 

Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит:

"Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит".

През юни 2013 г. Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато терористи избиха 10 алпинисти и един шерп. Тогава група от 15 маскирани маже атакуват Базовия лагер, а пакистански катерач успява да се измъкне и да разкаже после за случилото се. По същото време Томов е в Лагер 2 и това го спасява. 

Година по-късно той се отправя към Броуд пик (8047 м) и успява да го изкачи, а през 2017 г. стъпва и на Манаслу (8163 м) - отново без помощта на личен шерп и без допълнителен кислород.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Канчендзьонга

Двама българи изкачиха връх Канчендзьонга, трети атакува Лхотце

Рано тази сутрин на връх Канчендзьонга (8586 г.) първи е стъпил столичният адвокат Стефан Стефанов. По сателитния телефон той съобщи за БНР, че се намира в Лагер 4, след като е изкачил върха за по-малко от 12 часа от последния височинен лагер. Втора след..

публикувано на 15.05.19 в 09:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия. "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се справя..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс „Тутраканска епопея -1916“. "Искам да остане този..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния..

публикувано на 18.04.24 в 11:44

ЦИК започва прием на документи за НПО-наблюдатели на изборите

Централната избирателна комисия ще започне да приема от 25 април документи за регистрация на български неправителствени организации (НПО), желаещи да участват с наблюдатели в изборите за българските евродепутати и за народни представители...

публикувано на 18.04.24 в 11:39

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като..

публикувано на 18.04.24 в 10:44

Над 250 жалби за отрязани дървета в Община Дупница

Над 250 заявления и жалби са подадени за отрязване или кастрене на дървета в Община Дупница. Сечта обаче беше спряна след протести пред Общината заради отрязването на 13 дървета по европроект и намесата на полицията.  Беше образувано и досъдебно..

публикувано на 18.04.24 в 10:42