Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Познато и непознато в програмата на Радиооркестъра тази вечер


Три от произведенията в програмата на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май в зала "България" са непознати на публиката тук. Главният диригент Марк Кадин обича да провокира почитателите на класическата музика, затова този път на фокус е руската филмова музика, писана в различни епохи от прочути композитори.

Сергей Прокофиев пише музика към филма "Дама Пика" през 1937 г., но лентата така и не излиза на екран по политически причини, затова темите се превръщат в сюита. Цикълът "Тихи песни" на Валентин Силвестров е от 1977 г., а Алфред Шнитке е автор на музиката към сериала "Мъртви души", станал популярен в Съветския съюз през 80-те години на миналия век - всички те са премиерни за българската сцена, като солист в сюитата на Шнитке ще бъде пианистът Марио Ангелов.

Популярната творба в програмата тази вечер е Концерт за виолончело и оркестър №1 от Дмитрий Шостакович. За солист е поканен младият, но вече изявен виолончелист Атанас Кръстев, за когото работата с Радиооркестъра и маестро Кадин е чест и отговорност, особено в творба като тази на Шостакович.

Повече подробности можете да чуете в интервютата с диригента Марка Кадин и солиста Атанас Кръстев в звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.