Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Имаме доверие в демократичните институции на Австрия

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че има пълно доверие в народа на Австрия и нейните демократични институции за решаването на разразилата се правителствена криза в страната.

„Ние проследихме това, в което се вижда как лидер на политическа партия води преговори за достъп до медии и институции в замяна на средства от външни фактори, които в основата си далеч нямат най-големи европейски интереси. Не мислим, че е необходим коментар от наша страна, имаме пълно доверие в австрийския народ и австрийските демократични институции да се справят с това както трябва“, заяви Схинас.

Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че в страната ще се проведат предсрочни избори, след като вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка заради скандален видеозапис от 2017-та година.

В него Щрахе изявява готовност да даде обществени поръчки на предполагаемата племенница на руски олигарх в замяна на финансова подкрепа за предизборната му кампания. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Канцлерът на Австрия се разделя с крайнодесния си коалиционен партньор

Австрийският канцлер Себастиан Курц уволни тази вечер вътрешния министър Херберт Кикъл от крайнодясната Партия на свободата въпреки заплахата на коалиционния му партньор всички нейни министри да напуснат, ако го направи. Почти веднага говорител..

обновено на 20.05.19 в 20:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21