Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от Нови хан

9
Снимка: Добромир Видев

Вече 22 години МиГ-17 с борден номер 226 стои в центъра на Нови хан. Христо Петров - бивш инструктор в училището Долна Митрополия, е човекът, по чиято инициатива е бил поставен той там. Показвайки снимки от 1997-а година, Христо Петров описва и как се е стигнало до слагането на самолета. 

„Първо, защото сме от Нови хан. Второ, защото по това време кмет на Нови хан беше един младеж – Здравко, който беше радист в Свързочни войски към авиацията.“

„Дай да докараме един самолет, да докараме“. Викам „Аз ще го уредя самолета, но ти трябва да осигуриш мястото, където да го сложим“ – така протичала местната дискусия през 97-а. Необходимо било още писмо, че го правят „с патриотична цел“.

Христо Петров е сигурен, че поставянето на самолета в Нови хан е привлякло хора към военната професия. И разказва своята - отпреди слагането на машината: как от казармата в края на 60-те години отишъл във Военновъздушното училище в Долна Митрополия, в първия масов по думите му випуск. 

„Приеха 145 летци. Представяш ли си какво означава това? Не можеш. Сега приемат  6 до 8. Значи е имало бюджет, имало е стратегия, имало държава, имало държавност“, коментира той, припомняйки: „Ние имахме над 600 бойни самолета. 16 летища, бойни, и около 25-30 запасни летища.“

И затова сега Христо Петров се възмущава на думите на депутати, които твърдят, че армия на България не е нужна. „Това е просто късогледство. Стар е изразът „Един народ, който не храни своя армия, ще храни чужда“.

„Балкан“ плащаше на Министерството на народната отбрана за нашето обучение и ползвахме военните преподаватели в Долна Митрополия“ ,спомня си братът на Христо Петров Стефан, който е от цивилната авиация.

„Подготвяха нас, кадрите на „Балкан“ – това беше стратегия на „Балкан“. 15 випуска и благодарение на тия 15 досега, всичките, които сме от старите кадри, се държи гръбнакът на авиацията в България.“

Със смях иСтефан, и Христо посрещат въпроса наистина ли повторното отваряне на Военновъздушното училище в Долна Митрополия ще помогне на военната ни авиация. 

„Защо не отидете да видите какво е положението? Аз ходих, защото ми е болно. Корпусите заключени с катинари, с години неподдържано, всичко вътре леш“, споделя Стефан. Той изтъква, че авиацията е много бързо развиваща се професия, старите преподавателски кадри няма да са в течение на съвременните процеси. „Ще бъде много, много трудно“, прогнозират братята Стефан и Христо.

Те двамата имат планове скоро да пребоядисат МиГ-17, който е поставен в Нови хан. И се надяват неговите жители в бъдеще също да имат отговорно отношение към него. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40