Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нина Тодорова: Необходима е държавна политика за жилищата на деца без родители

Децата, отделящи се от институционалната грижа, трудно откриват подходящо жилище

Децата, които напускат институциите за специална грижа, се сблъскват с жилищния проблем при устройване на новия си живот.
Снимка: SOS Детски селища - Трявна

В центрове за настаняване от семеен тип, преходно жилище, кризисен център и други живеят 4 хиляди 528 деца лишени от родителска грижа и още 2 хиляди 320 са настанени в приемни семейства. Това показва изследване на организацията SOS Детски селища проведено през 2018 година.

"В изследването участваха 71 младежи, които са в услуги в момента и им предстои напускане и още 38, които вече са напуснали грижа и са постигнали самостоятелност", обясни в предаването "Преди всички" Нина Тодорова, съветник "Алтернативна грижа"  в SOS Детски селища.

"На първия въпрос какви са техните планове за бъдещето и какво виждат те за съжаление 67 процента от анкетираните отговориха, че не знаят и нямат такива. А по отношение на жилището там е още по-тревожна статистиката. Повече от 80 процента нямат осигурено жилище и се тревожат за мястото, където ще живеят след напускане на грижата", поясни тя.

"Когато говорим с младежите за тяхното детство, за живота им, преминал в институции, по-често отговорът е, че те са били щастливи, че те са били в защитена среда. И това е нормално - това е периодът на детството, където всички сме щастливи. Сравнено обаче с институциите, които те са преминали, някои от тях отговарят, че новите центрове за настаняване от семеен тип им харесват повече, защото там живеят по-малко на брой деца и младежи около 10 до 15 и имат достатъчно лично пространство. Това отбелязват младежите в анкетите", допълни Нина Тодорова.

В някои общини има политика за предлагане на общински жилища за младежи, които са напуснали институциите.

"Но в по-голямата си част те вече са заети и е трудно да се намери свободно място и да се планира такова в рамките на напускането на определен младеж. Това, което препоръчваме към държавата, една от нашите препоръки е на първо място да се помисли за целенасочена структурирана държавна политика по отношение на осигуряване на жилище на младите хора. Това би се постигнало на първо място като се създаде една единна база данни за това колко са младежите, напускащи грижи, защото към момента това е изключително трудно - да се съберат данни, за да се види годишно колко младежи напускат грижа".

"В последните години и от опита на сдружението мога да кажа, че както работодателите, така и бюрата по труда са проактивни към младите хора, които са в грижа и на които им предстои напускане. Това, което се оказва проблем, е адресната регистрация по постоянен адрес, която е важна за регистриране в бюрото по труда. Една голяма част от тези младежи са адресно регистрирани в социалните услуги, в които те са преминали своето детство и, напускайки, е много трудно вече да намерят къде да се регистрират постоянно, защото най-често те намират място за живеене на квартира, а наемните отношения са деликатни и така по-евтините, по-достъпните квартири,  наемодателите не желаят да регистрират договорите си и това създава проблем на младите хора", разказа още Нина Тодорова.

Около 18 до 20 процента от напускащите младежи SOS Детски селища продължават да учат висше образование. Като цяло за страната не повече от 5 процента млади хора, които напускат социален дом, продължават образованието си в университет, сочат данните.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Попов

Заради любовта към животните 33-годишният Тихомир Попов е избрал животновъдството

33-годишният Тихомир Попов е избрал да се занимава с отглеждането на животни в село Лозен. Тихомир Попов продължава традицията на дядо си, който заедно с братята си отглеждал 400 овце. "В момента имам 30 овце, с тях се занимавам", каза в предаването „По първи петли“ Тихомир Попов. Тихомир Попов има намерение да увеличи стадото ...

публикувано на 23.01.21 в 15:50

Мартин Лутър Кинг - поуки от миналото, уроци за бъдещето

Погледът на всички е насочен към Вашингтон, където вчера новият американски президент Джо Байдън встъпи в длъжност . В отсъствието на своя предшественик Доналд Тръмп и в невиждана досега церемония заради пандемията от Covid-19 и неотдавнашния щурм на Капитолия , Байдън влезе в Белия дом. Вицепрезидентът на първия държавен глава на..

публикувано на 21.01.21 в 12:32
Стефан и Максим Иванови

Как се прекосява океан във времената на коронакриза

Как се прекосява океан във времената на коронакриза. На този въпрос отговориха Стефан и Максим Иванови. Те са българите - баща и син, които прекосиха Атлантическия океан от изток на запад в сезона на ураганите през 2020-а година.  105 дни в Океана . С много приключения и премеждия.  По пътя за осъществяване на желанието имало доста..

публикувано на 20.01.21 в 15:01
Български лампов радиоапарат

Съби Мезински от Смолян събира лампови апарати в продължение на 46 години

Внушителна колекция от уникални радиоапарати притежава Съби Мезински от Смолян. Всичките 252 говорещи кутии работят и са подредени в зала, за да могат да се разгледат от гости на областния град.  Той е добър, усмихнат, сърцат, гостоприемен, радиолюбител. Любовта на Съби Мезински към говорещата кутия се ражда от едно радио от кметството в..

публикувано на 20.01.21 в 12:17
Студио,микрофони

„България - дела и документи” - емблематичен спомен от радиоефира

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“. Спорна и дори отричана след 1989 г., рубриката за паметни дати и събития оставя трайни спомени за поколения българи . Нейното..

публикувано на 20.01.21 в 12:14

Стефан Иванов: Донорство по презумпция ще увеличи броя на трансплантациите у нас

„ Мисля, че се движим в правилната посока – идеята беше да се говори повече за донорството и ние приехме каузата на здравно министерство още преди пътуването – „Да, за живот “, каза в „Хоризонт до обед“ Стефан Иванов за мисията "Неверест" след отговора на Министерство на здравеопазването на призива им за прецизиране на законодателството с цел..

публикувано на 19.01.21 в 11:30

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти. Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли. Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на..

публикувано на 18.01.21 в 15:10