Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей подава оставка като британски премиер и лидер на партията на 7 юни

Очаква се задълбочаване на Брекзит кризата и настояване за по-твърд развод на Великобритания с ЕС

| обновено на 24.05.19 в 14:39
Тереза Мей обявява пред премиерския офис на "Даунинг стрийт" 10, че подава оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тереза ​​Мей обяви днес, че на 7 юни ще подаде оставка като премиер на Великобритания и като лидер на управляващата Консервативна партия, съобщава Ройтерс.

„Ще се оттегля като лидер на Консервативната партия в петък, 7-и юни, за да може да бъде избран мой наследник“, заяви Мей в прочувствена реч пред премиерския офис на „Даунинг стрийт“ 10.

"Направих всичко по силите си, за да изпълня британския вот в подкрепа на Брекзит. Направих всичко, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят договорената от мен сделка с ЕС", посочи Тереза Мей и допълни: "Дълбоко съжалявам, че не успях да осъществя Брекзит".

Настоящият британски премиер подчерта, че ще продължи да изпълнява функцията си на премиер до избирането на нов лидер на Консервативната партия.

Тя отбеляза, че надпреварата за лидерство в управляващата партия ще започне през седмицата, последваща нейната официална оставката, и че Нейно Величество кралицата е информирана за намеренията ѝ. „Ще продължа да служа като премиер до приключване на процеса“, каза тя.

Тереза Мей заяви, че може да бъде постигнат консенсус относно Брекзит само ако всичките страни са готови да постигнат компромис.

В края на изявлението си Тереза Мей през сълзи заяви:

„Скоро ще напусна поста, който заемах и който беше най-голямата чест за мен. Бях втората жена министър-председател и със сигурност няма да съм последната. Тръгвам си без неприязън и с огромна благодарност, че имат възможността да служа на страната, която обичам“.

И добави: „Стремях се да направя Великобритания страна, която работи не само за привилегированите, но за всички хора. И да изпълня решението, взето на референдума за членството в ЕС. Въпреки всички очаквания, британският народ гласува да напусне ЕС. И днес съм така сигурна, както и преди три години, че в една демокрация, ако дадете на хората избор, имате задължението да изпълните тяхното решение“.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че председателят Юнкер е проследил „без радост“ обявената от британския премиер Тереза Мей оставка.

„Председателят много обичаше и ценеше работата си с премиера Мей и както е казвал и преди, за него тя е смела жена, която уважава много. Той също така ще уважава и ще установи работни отношения с всеки нов премиер, който и да е той, без да прекъсва връзките си с министър-председателя Мей“, добави Андреева.

Тереза Мей завещава на своя наследник една дълбоко разделена държава и политически елит, който се намира в задънена улица относно това как, кога и дали изобщо Великобритания да напусне Европейския съюз.

Оттеглянето на Мей безспорно ще засили Брекзит кризата, тъй като новият лидер вероятно ще настоява за по-решителен развод на Великобритания с ЕС, което изглежда ще увеличи шансовете за още по-сериозна конфронтация с Европейския съюз и за предсрочни парламентарни избори.

Агенция Ройтерс напомня, че всичките водещи претенденти за поста на Тереза Май искат по-твърда сделка за развода, въпреки че ЕС заяви многократно, че няма да предоговаря Договора за оттегляне, който беше подписан между двете страни през миналия ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джереми Корбин, лидер на британската Лейбъристка партия

Лидерът на британската опозиция Корбин призова за незабавни предсрочни избори

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия - Джеръми Корбин заяви в петък, че Тереза Мей е права да подаде оставка като министър-председател и всеки, който я замени като лидер на Консервативната партия, трябва да свика предсрочни избори в..

публикувано на 24.05.19 в 13:24
Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия

Кремъл: Управлението на Тереза Мей беше труден период за отношенията ни с Великобритания

Руският президентски говорител Дмитрий Песков заяви в петък, че времето на Тереза ​​Мей като премиер на Обединеното кралство е било много труден период за отношенията на Лондон с Москва, предаде ТАСС. Песков обаче посочи, че Русия ще продължава..

публикувано на 24.05.19 в 15:31

Новият лидер на британските консерватори се очаква да бъде избран до средата на юли

Резултатът от вътрешнопартийната надпревара за нов лидер на управляващата Консервативна партия, който да замени Тереза Мей и като следващ британски премиер, се очаква да бъде обявен преди паузата на Парламента на Великобритания за лятната почивка,..

публикувано на 24.05.19 в 17:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11