Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел с една стъпка по-близо до предсрочни избори

Авигдор Либерман - лидер на „Израел Бейтану“ („Нашият дом Израел“), който блокира сделката за коалиция, говори в Кнесета.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел направи крачка към предсрочен вот, след като законопроект за разпускане на парламента мина в ранните часове днес на първо четене, макар че в страната имаше общи избори миналия месец, предаде АФП.

Кнесетът гласува с 66 срещу 44 гласа в полза на нови избори, евентуално на 17 септември, след като премиерът Бенямин Нетаняху не успя да формира управляваща коалиция след вота през април.

По-късно днес законопроектът ще бъде разгледан от парламентарна комисия преди второто и третото четене в пленарна зала. Все още няма график за тези гласувания.

Законопроектът за разпускане на парламента бе внесен от партията Ликуд на Нетаняху в понеделник, малко преди крайния срок в сряда за формиране на управляващо мнозинство, преговорите за което зациклиха.

Бившият военен министър Авигдор Либерман блокира постигане на споразумение заради ключово искане, но в понеделник намекна, че може да отстъпи.

Либерман настоява за гаранции, че законодателство, целящо да задължи ултраортодоксалните евреи да отбиват военната си повинност, както останалите евреи израелци, ще бъде прието без промени.

Партията му има 5-има депутати и Нетаняху се нуждае от подкрепата му за коалиция.

Ако до сряда в полунощ не бъде постигната сделка, президентът Реувен Ривлин може да даде на Нетаняху още две седмици, ако сметне, че премиерът единствен може да формира правителство. Но може да натовари с тази задача и друг член на парламента.

Нетаняху може да поиска и формиране на правителство на малцинството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Нетаняху се зарече да направи всичко възможно за съставяне на коалиция през следващите 48 часа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща днес да направи всичко възможно, за да състави управляваща коалиция в следващите 48 часа, предаде ТАСС, цитирана от БТА. „Не си струва да отиваме на излишни избори, които да парализират страната за още..

публикувано на 27.05.19 в 22:15