Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца и родители се учат на асансьорна безопасност

Снимка: БНР, архив

Детска парламентарна сесия по асансьорна безопасност се провежда днес. Тя е част от проекта детски асансьорен парламент. Деца и родители ще обсъдят какви са сградите, в които живеем и знаем ли как да се придвижваме безопасно между етажите.

Проектът е финансиран от програма Европа 2019 на Столична община и се реализира в партньорство с районните администрации „Люлин“, „Подуяне“ и Техническия университет в София.

„Като цяло идеята на проекта е отново да запознаем нашите малки ученици с най-важните правила за безопасно ползване на асансьори и ескалатори. Като този път разбира се целта ни беше да въвлечем  и техните родители, като заедно след обученията успеят да пресъздадат в рисунка или съчинение, или двете кое е най-важното, което всички ние трябва да знаем, когато ползваме тези съоръжения, които са и най-масовите за вертикален транспорт", каза в предаването „Преди всички“ Емануела Фролошка от Фондация "Асансьорна безопасност". Тя пострада в асансьор в Майчин дом през 2010 г.

„Това, което мога да кажа е, че има ужасно много работа, която трябва да бъде свършена, и ако трябва да обобщя в каква посока, то е в законодателна посока. От началото на годината Фондацията много активно работи съвместно и с Министерството на регионалното развитие  и благоустройството, освен с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, тъй като след четирите си години съществуване от 2015 година реално работейки по тези теми, в крайна сметка се убедихме, че асансьорите са неразделна част от жилищната политика на страната. Начинът по който е организирана грижата за средата, в която ние живеем. Начинът, по който ние като собственици в сградите в режим на етажна собственост полагаме грижи за пространствата, в които живеем, разбира се специализираната част, която се отнася към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, както и към асансьорния бранш.“

„Говорейки на ниво институции често пъти разминаването в скоростта, с която е необходимо да се работи и с която реално се работи по промяна на законодателството и нормативната уредба е един от ключовите моменти. Често пъти различията, които са на ниво както бранш, но също и на ниво институционално ниво, са част от проблемите, които спират решаването на реалните проблеми или поне ги забавят във времето. Честно казано в момента това, което се прави в рамките на министерството на регионалното развитие и благоустройството, определено върви с добра скорост. Разбира се, когато приключи процесът по създаване на финалния документ т.е. проектозакона, който ще бъде внесен за обсъждане, първо ще бъде даден на юристите, а в последствие - за обсъждане, ще видим и колко бързо и там ще заработи“, допълни Емануела Фролошка.

Повече чуйте в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35