Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Койна Русева: Песента "Нависоко" припомня на хората, че са хора

Койна Русева
Снимка: БГНЕС

Новата песен "Нависоко" в дует на Миро и Койна Русева вече звучи в радиоефира, една красиво разказана история за невъзможната любов в ритъма на танго. В предаването "Хоризонт до обед" Койна Русева сподели:

"Това си е сериозна отговорност идвайки от друг жанр на арта за мен беше предизвикателство и наистина пак ще кажа за 38 път голяма отговорност. Но удоволствието от добрата музика от добрия текст ме водеха през цялото време и Миро също много ми помогна."

"Забавното беше, че Игор Марковски в звукозаписното студио ми даваше буквално актьорски задачи. Аз не просто изпях тази песен, аз я изживях, както ние казваме в театъра. Ние живеем през текста на автора и така мисля, че се получи. Предполагам, че това също е наклонило везните да предпочетат не певица, а актриса. Богатството на този текст не може просто само да се изпее, той трябва да се преживее.

"В съвремието има нужда да се върнем малко назад във взаимоотношенията, човешки да си припомним що е то романтика, що е то любов, що е то нежност и тази песен много приятно припомня на хората, че са хора", допълни Койна Русева.

В песента звучи цигулката на Светлин Русев, който свири на интрумент от Златния период на Страдивариус, правен през 1710 година. 

В звездния екип музиканти са още Виктор Трайков /чело/, пианистът Людмил Ангелов, Георги Величков /баян/, Веселин Веселинов – Еко /контрабас/. 

В аранжимента участва и Емил Бояджиев.

Автор на текста и музиката е Биляна Чокоева-Ангелова. Тя е музикален продуцент в БНР, завършила е ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалности музикознание и музикална педагогика.

Като композитор и автор на песенни текстове е носител на наградата на публиката и наградата за дебют за Нова българска песен в конкурса „Златна пролет“ 2015. 

За написването на "Нависоко" Биляна Чокоева-Ангелова сподели: "Тази песен ми дойде някак сама от само себе си в цялостния вид и текст. Беше такъв момент и си мисля, че го дължа на това, че много слушахме като бях малка вкъщи музика. Баща ми обичаше не само танго, но и танго много се танцуваше дори вкъщи като идваха гости. Много джаз, много класика слушахме. И може би на него всичко това се дължи."

Койна Русева и Миро се срещат за първи път на професионалната сцена – музикална и филмова. Снимките за филма са осъществени тази пролет в София. Режисьори на видеоклипа към песента са Васил Стефанов и Стефка Николова, а сценарият е на Игор Марковски.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10