Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови избори в Израел

| обновено на 30.05.19 в 10:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Израел ще се проведат нови парламентарни избори на 17 септември. Кнесетът гласува тази нощ за насрочването им и одобри разпускането си. Инициативата, приета със 74 гласа "за" и 45 "против", е на партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху.

Министър-председателят не успя да се вмести в сроковете за съставяне на коалиционно правителство след парламентарните избори през април, което се случва за пръв път в историята на Израел.

Дясната партия на Нетаняху „Ликуд“ спечели 35 места в 120-местния парламент на вота на 9 април. Основно препятствие за съставяне на коалиция с мнозинство се оказа бившият министър на външните работи и на отбраната Авигдор Либерман, роден в Молдова лидер на партия „Наш дом Израел“ (Израел Бейтену), която има 5-ма представители в Кнесета. Нетаняху го обвини, че е провалил коалицията, защото иска да увеличи бройката им на вота през септември.

Либерман иска закон, който да разреши ултраортодоксалните евреи да подлежат на задължителна военна служба като останалите. Въпросът е от голяма чувствителност в Израел и срещу тази инициатива се обявяват ултраортодоксалните партии, които контролират 16 места в парламента и се ключова част от алианс на Нетаняху.

С гласуването за разпускане на парламента и нови избори премиерът избегна кошмарния сценарий президентът Реувен Ривлин да посочи друг политик, който да опита да състави кабинет.

Основният опозиционен съюз „Синьо и бяло“, включващ няколко бивши шефове на Генщаба, заяви, че може да сключи сделка с „Ликуд“, но само ако Нетаняху разреши друг от партията му да оглави правителството.

Лидерите на опозицията заявяват, че не могат да са част от кабинет на Нетаняху заради обвиненията в корупция към него. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Авигдор Либерман - лидер на „Израел Бейтану“ („Нашият дом Израел“), който блокира сделката за коалиция, говори в Кнесета.

Израел с една стъпка по-близо до предсрочни избори

Израел направи крачка към предсрочен вот, след като законопроект за разпускане на парламента мина в ранните часове днес на първо четене, макар че в страната имаше общи избори миналия месец, предаде АФП. Кнесетът гласува с 66 срещу 44 гласа в..

публикувано на 28.05.19 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата..

публикувано на 05.08.24 в 19:38