Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът отказа да пусне на свобода бившия председател на Агенцията за българите в чужбина

| обновено на 31.05.19 в 14:15
Петър Харалампиев
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд отказа днес да пусне на свобода бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той е в ареста от 7  месеца заедно с главния секретар на Агенцията Красимир Томов по обвинение във взимане на подкуп.

Прокурорът от Специализираната наказателна прокуратурата Ангел Кънев прогнозира, че до няколко седмици делото за корупционната афера в Държавната агенция за българите в чужбина ще бъде внесено в съда.

По думите му вече са разпитани десетки свидетели, а това, което остава да се свърши, е да бъдат дешифрирани хилядите записани със специални разузнавателни средства разговори, доказващи как се е търгувало с  удостоверенията за  български произход.

„Нещата въобще не вървят в посока СРС-тата да са основните доказателства. Обърнете внимание на експертизата на електронните пощи и ще видите за каква комуникация става въпрос. Получават се снимки, не му знаем името на човека, но му създаваме самоличност и му издаваме удостоверение“, каза Кънев, минути след като Специализираният наказателен съд отказа да пусне от ареста Петър Харалампиев.

В края на миналия октомври мащабна акция затвори Агенцията за българите в чужбина. По сигнал за продажба на удостоверения за български произход бяха задържани над 20 души. Обвиняемите обаче бяха редуцирани до четирима, а от тях само Харалампиев и Томов са под стража.

Това е първото искане на бившия шеф на Агенцията за по-лека мярка за неотклонение. По молбата Спецсъдът трябваше да се произнесе още във вторник, но Харалампиев поиска достъп до томовете с доказателствата. Сред тях - много дешифрирани специални разузнавателни средства и десетки разпити: 

"Много лица са разпитвани, включително и хора от политически партии. Не мога да посочвам конкретни имена, защото ще направя грешка", обясни прокурор Кънев.  

Той отклони въпроса има ли дотук данни в бизнеса с удостоверенията за български произход да са замесени и хора над Томов и Харалампиев с аргумент, че разследването продължава.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

"Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е в една парламентарна държава парламентът дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази идея ." Това мнение изказа пред БНР във връзка с последните конституционни поправки проф. Милко Палангурски, историк от Великотърновския..

публикувано на 16.04.24 в 06:54

Евродепутатът Илхан Кючюк ще бъде отличен с престижна международна награда

Днес в Рим българският евродепутат Илхан Кючюк, член на групата "Обнови Европа" и съпредседател на АЛДЕ, ще бъде награден с международната награда "Джовани Малагоди", учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди". Тържеството е организирано в "Sala Zuccari" на италианския Сенат. Фондация "Луиджи Ейнауди" ще връчи първото издание на международната награда..

публикувано на 16.04.24 в 05:31
Лондон

Редица поправки в законопроекта за Руанда бяха отхвърлени от Камарата на общините

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините отхвърлиха поредица от поправки на лордовете към правителствения законопроект за Руанда. Планът за изпращане в Руанда на някои търсещи убежище на Острова продължава да среща пречки в парламента, откакто беше обявен за първи път през април 2022 година от правителството на Борис Джонсън. Играта на..

публикувано на 16.04.24 в 05:18
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

В Кипър отново беше регистрирано масово пристигане на мигранти

Ново масово пристигане на мигранти за четвърти пореден ден отбеляза Кипър, като посрещна две лодки с над 100 сирийци в понеделник вечерта. Те вече попадат по влязлото в сила решение на правителството да спре разглеждането на молби за убежище от сирийски мигранти, съобщиха от вътрешното министерство. С новата група пристигналите в Кипър мигранти по море..

публикувано на 16.04.24 в 04:55

Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море

Русия и Украйна са били много близо до постигане на споразумение за корабоплаването в Черно море миналия месец, но Киев се е оттеглил в последния момент, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на четири източника, запознати с въпроса.  Пожелалите анонимност източници информират, че Русия и Украйна са преговаряли два месеца с посредничеството на Турция за..

публикувано на 16.04.24 в 04:41

Рафаел Гроси: Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието - това предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, като критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес. Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е окупиран от март 2022 г. от..

публикувано на 16.04.24 в 03:56
Газа, 14.04.2024 г.

Гърция е изпратила голяма пратка с хуманитарна помощ за Газа

От министерството на външните работи в Атина съобщават за успешна акция по изпращане на хуманитарна помощ в Газа. Пратката включва лекарства и медицински консумативи. По препоръка на гръцкия екип на "Лекари без граница" в пратката са включени над хиляда комплекта за оказване на първа помощ на пострадали. За сигурност на трансфера Гърция е използвала..

публикувано на 16.04.24 в 02:44