Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките от инициативата "Системата ни убива" протестираха в София с нови искания

| обновено на 01.06.19 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Майките от инициативата "Системата ни убива" протестираха в София с нови искания. Те настояват да не бъдат отнемат деца от семействата им, както и да бъдат уеднаквени месечните помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства. За да стане това, са необходими само законови промени, а не повече пари, категорични са майките, които се събраха пред Министерския съвет, след което проведоха и шествие до парламента.

Майките от “Системата ни убива” не изключват възстановяване на палатковия лагер зад парламента. Това стана ясно по време на шествието им от Министерския съвет към Народното събрание. На 1 юни те поискаха съдът да не отнема неправомерно деца от родителите им, както и еднакви месечни помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства. 

Родителите поискаха от парламента да се направят нужните законодателни промени, които този път не се отнасят до пари, а единствено до нормативни текстове, или, както каза тази майка.

"Абсолютно сме готови на всякакви мерки, но в момента има диалог с управляващите. На този етап от миналата седмица са готови да приемат нашите искания, за момента не планираме, но ако нещата не станат така, както ние искаме, ще опънем палатките, да".

След като шестваха до Народното събрание, родителите и техните деца отидоха зад сградата, на мястото, където бе опъната протестната палатка преди около година, сега обаче количката със скелет, който изобразяваше смъртта, я няма. Първо, защото сред родителите, както чухме, има надежда гласът им да бъде чут и второ, защото е първи юни и децата имат празник. Още повече, че в компанията има и рожденник. Сега всички ядат торта и се радват на игрите, които могат да се играят тук, на тревата, с различни топки и балони.

Пред "Хоризонт" Валентина Казанджиева от "Системата ни убива" обясни, че в много от случаите, когато дете е отнето неправомерно, след това съдът го връща в семейството, но то е преживяло ужаса да живее на различни места.

"Взимат ги, преживяват целият ужас на паника, на неизвестност, не могат да разберат какво им се случва и след това съдът ги връща. За мен лично, недопустима грешка, когато се касае за дете".

От "Системата ни убива" искат и равни месечни помощи за деца, които се отглеждат от свои роднини, най-често баба и дядо, както и от приемни семейства.

"При децата, които се отглеждат в роднинска среда, по закон е до 200 лева мисля или 198. Същевременно приемните семейства законът предоставя помощ около триста лева на дете извън заплатата, която се заплаща".

Шествието се отправи към Народното събрание без да има проблеми с движението по булевард "Цар Освободител". Събрали са се няколко десетки души, повечето, от които от "Системата ни убива", майките с техните  деца, но има и граждани, които са дошли да ги подкрепят. Те видяха както черните знамена, така и чуха стихотворения от децата, които бяха подготвили, основно за майката. 

Децата чуха и пожеланието от Сиси, която е била отнемана от своето семейство, а то беше, всички на първи юни да бъдат с хората, които обичат.

Междувременно от Министерството на труда и социалната политика заявиха, че отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на политиката и законодателството. Настаняване на дете извън семейството може да бъде предприето само при основания, определени в Закона за закрила на детето, като винаги подлежи на съдебен контрол, пише още в позицията. 

От министерството са категорични, че по Конституция отглеждането и възпитанието на деца е право и задължение на техните родители. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46