Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майките от инициативата "Системата ни убива" протестираха в София с нови искания

| обновено на 01.06.19 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Майките от инициативата "Системата ни убива" протестираха в София с нови искания. Те настояват да не бъдат отнемат деца от семействата им, както и да бъдат уеднаквени месечните помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства. За да стане това, са необходими само законови промени, а не повече пари, категорични са майките, които се събраха пред Министерския съвет, след което проведоха и шествие до парламента.

Майките от “Системата ни убива” не изключват възстановяване на палатковия лагер зад парламента. Това стана ясно по време на шествието им от Министерския съвет към Народното събрание. На 1 юни те поискаха съдът да не отнема неправомерно деца от родителите им, както и еднакви месечни помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства. 

Родителите поискаха от парламента да се направят нужните законодателни промени, които този път не се отнасят до пари, а единствено до нормативни текстове, или, както каза тази майка.

"Абсолютно сме готови на всякакви мерки, но в момента има диалог с управляващите. На този етап от миналата седмица са готови да приемат нашите искания, за момента не планираме, но ако нещата не станат така, както ние искаме, ще опънем палатките, да".

След като шестваха до Народното събрание, родителите и техните деца отидоха зад сградата, на мястото, където бе опъната протестната палатка преди около година, сега обаче количката със скелет, който изобразяваше смъртта, я няма. Първо, защото сред родителите, както чухме, има надежда гласът им да бъде чут и второ, защото е първи юни и децата имат празник. Още повече, че в компанията има и рожденник. Сега всички ядат торта и се радват на игрите, които могат да се играят тук, на тревата, с различни топки и балони.

Пред "Хоризонт" Валентина Казанджиева от "Системата ни убива" обясни, че в много от случаите, когато дете е отнето неправомерно, след това съдът го връща в семейството, но то е преживяло ужаса да живее на различни места.

"Взимат ги, преживяват целият ужас на паника, на неизвестност, не могат да разберат какво им се случва и след това съдът ги връща. За мен лично, недопустима грешка, когато се касае за дете".

От "Системата ни убива" искат и равни месечни помощи за деца, които се отглеждат от свои роднини, най-често баба и дядо, както и от приемни семейства.

"При децата, които се отглеждат в роднинска среда, по закон е до 200 лева мисля или 198. Същевременно приемните семейства законът предоставя помощ около триста лева на дете извън заплатата, която се заплаща".

Шествието се отправи към Народното събрание без да има проблеми с движението по булевард "Цар Освободител". Събрали са се няколко десетки души, повечето, от които от "Системата ни убива", майките с техните  деца, но има и граждани, които са дошли да ги подкрепят. Те видяха както черните знамена, така и чуха стихотворения от децата, които бяха подготвили, основно за майката. 

Децата чуха и пожеланието от Сиси, която е била отнемана от своето семейство, а то беше, всички на първи юни да бъдат с хората, които обичат.

Междувременно от Министерството на труда и социалната политика заявиха, че отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на политиката и законодателството. Настаняване на дете извън семейството може да бъде предприето само при основания, определени в Закона за закрила на детето, като винаги подлежи на съдебен контрол, пише още в позицията. 

От министерството са категорични, че по Конституция отглеждането и възпитанието на деца е право и задължение на техните родители. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00

Една от туристическите емблеми на Велико Търново се руши

Туризмът е основният икономически отрасъл в развитието на Велико Търново, отчитат от градската управа. Емблематичната улица „Гурко“ във Велико Търново е със статут на групов паметник  на културата и е една от туристическите емблеми на града, но там се очертават сериозни проблеми с рушащите се имоти на частните собственици...

публикувано на 14.04.21 в 10:11

Оскверняване на паметник или право на изразяване

Оскверняване на паметник или право на изразяване - глоба от 100 лева, постановена от български съд, всъщност ще струва на страната 10 хиляди заради поредното осъдително дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, около Коледа на 2013 година Калоян Ханджийски..

публикувано на 13.04.21 в 11:16
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Планът за възстановяване не може да бъде заложник

По Плана за възстановяване и устойчивост на Европа България може да получи 12 милиарда лева . Досега Националният план е вече обсъждан със заинтересовани страни. На 9 април  вицепремиерът Томислав Дончев обяви , че срокът за представяне на Националния план в Брюксел е до 30 април, и че планът е съгласуван в голяма степен с Европейската комисия,..

публикувано на 13.04.21 в 11:14

Ще бъдат ли премахнати гранитните павета по знакови улици в град Баня

Ще бъдат ли премахнати гранитните павета по знакови улици в град Баня, Карловско? Предстоят ремонтни дейности по улици в градската част и плановете са за премахване на паважни настилки и замяната им с асфалт. Гражданите от Баня поискаха съхраняването им и в подписка от над 320 души. „Не може всичко да се унищожава,  не може ли нещо да..

публикувано на 12.04.21 в 11:55

Военноинвалиди се борят за по-висока финансова помощ от държавата

Малко над 150 военноинвалиди се готвят да търсят правосъдие от Европейския съд по правата на човека, ако не успеят през националните институции да извоюват по-висока финансова подкрепа за техните вид и степен на увреждания. Историята започва с приемането през 2019 г. на Закона за хората с увреждания.  164-ма военноинвалиди с право на чужда..

публикувано на 12.04.21 в 11:38