Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миодраг Миличевич: Полицейската акция през седмицата е демонстрация от Прищина, че упражнява властта в цяло Косово

Снимка: БГНЕС

Тази седмица ЕK публикува редовните си доклади за напредъка на страните от Западните Балкани по пътя на реформите.Северна Македония и Албания окуражаващо получиха препоръки за определяне на дата за преговори. Косово и Сърбия обаче нямат повод да празнуват. Без уреждане на Косовския въпрос Прищина и Белград не могат да се надяват на еврочленство. Вместо да правят макар и малки крачки напред, те затъват все повече в политическо противопоставяне с елементи от търговска война до улични стълкновения в доминираната от сърби северна част на Косово.

В понеделник президентът на Сърбия Александър Вучич направи доклад пред парламента в Белград, в който посочи, че е дошло време сърбите да изберат между сладките лъжи и горчивата истина за бившата си провинция. На следващата сутрин, както и друг път се е случвало след ключово изявление на Вучич за Косово, косовската полиция реши да проведе акция срещу организираната престъпност - основно в северните общини.За преживяното от обикновените граждани на Северна Косовска Митровица, Зубин поток, Звечан и Лепосавич пред БНР разказа Миодраг Миличевич -  изпълнителен директор на неправителствената организация "Актив", която има офиси и в Косовска Митровица, и в Прищина:

„Към 6 часа сутринта бяха задействани сирените за обща опасност за населението. Тогава разбирахме единствено, че нещо се случва, тъй като изобщо не беше ясно какъв е предметът на акцията на полицията. Още сутринта дойде официална информация от говорителя на косовската полиция, че става въпрос за санкционирана от спецпрокуратурата в Прищина акция срещу организираната престъпност и че обект на тази акция са заподозрени от северната част на Косово, но и от Южна Митровица, Сърбица и Глоговац.

Така че - тази мащабна акция на косовската полиция, бих казал, имаше мултиетнически характер. Нещата обаче реално не бяха нито ясни, нито толкова прости. В северната част на Митровица и в Лепосавич се стигна до арести на полицейски служители. По-късно това стана и в община Зубин поток, където за съжаление се стигна до няколко инцидента. Очевидно става дума за вътрешен проблем в косовската полиция - разследвани са полицаи по подозрение за участие в организирана престъпна група и за контрабанда на стоки. В Зубин поток беше много драматично. Стигна се до силова интервенция на специалните части на полицията. Беше като през 2012 година, когато в Северно Косово често виждахме барикади, с които се пречеше физически на придвижването и на хора, и на стоки. Та, още сутринта полицията употреби сила, за да разруши барикадите на пътя, който свързва южната част на Митровица със Зубин поток. Използвани бяха шокови гранати. Стигна се и до размяна на огън. Има десетина ранени, включително сред полицаите“.

На въпрос кой има интерес ситуацията да е нестабилна и напрегната, Миличевич отвърна

„Това, както излиза, е вътрешен проблем на косовската полиция, който можеше да се реши по далеч по-безболезен начин, а не да се изпращат на терен спецподразделения за борба с безредици, които, според мен, употребиха неоправдано голяма сила, за да арестуват полицаи. Това не биваше да се случва и затова е ключов въпросът, който задавате - какво всъщност се случи и кой има интерес от това. Естествено, трябва да се има предвид фактът, че президентът Вучич тъкмо беше представил генералния си план за Косово. Но в него, честно казано, няма нищо ново и не се дава никакво конкретно решение за настоящата ситуация в Косово. Бих ви върнал две седмици назад - предполагам, че знаете, че при нас се проведоха извънредни кметски избори. Тогава Белград демонстрира способността си да контролира напълно политическата ситуация тук. Защото имаше кандидати само на "Сръбска листа". Да, имаше и албански кандидати във всичките 4 сръбски общини, но те, като малцинство, нямаха никакви шансове. По този начин беше демонстрирано, че сърбите в Северно Косово са в пълна координация с Белград. Така трябва да се осигури необходимата стабилност преди преговорите, които се очакват в Париж в началото на юли. Междувременно - в момента, в който изборите приключиха, вече имаше информация, и то президентът Вучич я съобщи, че ще се стигне до арести на някои сърби в Северно Косово. Макар и в този момент да не се знаеше за какво точно и кой ще бъде арестуван. От друга страна, полицейската акция е един вид демонстрация по същия начин, но от Прищина - че тя упражнява властта в цяло Косово, без изключение и без специално отношение към Севера. С други думи - един вид демонстрация на мускули, насочена и към Белград, и към международната общност, за да им се даде да разберат, че Белград няма никакъв контрол и влияние върху политическите процеси в Косово. За голямо мое съжаление народът остава между Белград и Прищина - един вид невинна жертва, защото търпи вече повече от десетилетие и половина огромен натиск без каквато и да било реална възможност да повлияе на политическите процеси".

За да се успокои напрегнатата атмосфера в отношенията между Белград и Прищина безусловно е необходимо  да бъдат отменени 100-процентовите мита за стоките от Сърбия и Босна, категоричен е той. Това ще отблокира преговорите между Белград и Прищина и така ще  намали напрежението на терен.

„Втората крачка е връщане към договореното с Брюкселското споразумение с цел прилагането му в цялост. И тогава, разбира се, ако има воля - до края на тази или през следващата година да се постигне всеобхватно и правнообвързващо споразумение между Белград и Прищина. В противен случай, опасявам се, преговорите ще обслужват интересите само на онези, които замислят подялба на Косово. А така практически цялата идея на Брюкселското споразумение ще бъде обезсмислена“.

Нарушен е авторитетът на ЕС като посредник в преговорите, коментира Миличевич.

„Като се има предвид и не напълно ясната - по-скоро пасивната му роля по въпроса за подялбата на Косово, Европейският съюз е поставен в доста незавидна ситуация. Всеобщо е мнението, че е накърнено доверието в Брюксел - и от едната, и от другата страна. За това говори дори инициативата на Германия и Франция за обновяване на процеса на диалога. Дали това ще даде конкретни резултати, ще видим през юли в Париж. Но предвид сложността на ситуацията и специфичната роля на Европейския съюз - не само за Косово и за Сърбия, но за целия регион - аз лично смятам, че той трябва да продължи да има водеща роля в процеса. А ако стане необходимо, да се включат и останалите посредници.

Русия е заинтересована от решаването на Косовския въпрос, убеден е той:

„Със сигурност тя си има свои интереси, които не са само икономически, но и политически. Свързани с потенциалната евроатлантическа интеграция на Косово. В това Русия вижда, и винаги е виждала по отношение на Балканите, най-голямата опасност за своите интереси. И съм уверен, че затова тя няма да остави това място без своето присъствие и без надзор на политическите процеси тук. За това говори и фактът, че господин Вучич многократно вече търси консултации с руския президент и открито иска неговата подкрепа във вид на интервенция на Съвета за сигурност на ООН“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Трендафил Величков

Съветник предложи Пазарджик да стане национален център за подготовка на доброволци

Пазарджик може да се превърне в национален център за подготовка на доброволци, като за целта се използва добрата материална база на  Центъра за специализирана професионална подготовка към  Академията на МВР.  По този начин капацитетът на Центъра ще бъде използван на 100 процента, и като ресурс,  и като безспорна експертиза.   Това..

публикувано на 31.07.24 в 16:12

За първото тримесечие 490 бащи са взели "бащинство" за гледане на дете до 2-годишна възраст

Само 490 бащи са се възползвали от законовото си право да гледат детето си до 2-годишна възраст и да получават обезщетение за това, сочат данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. За сравнение - за същия период на миналата година те са били малко повече – 507.  Законът дава право на мъжете да гледат детето..

публикувано на 31.07.24 в 16:11

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред..

публикувано на 31.07.24 в 15:42
Национална детска болница - проект

Д-р Влатко Глигоров: Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.  Това заяви пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.  "Имам план, който трябва да изпълня, имам времева рамка. Те гледат прозрачността и цялостната концепция.  Има много експерти, включително и на..

публикувано на 31.07.24 в 15:40
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в гасенето на..

публикувано на 31.07.24 в 15:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11