Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици изселници се върнаха в България за Рамазан Байрям

Снимка: БТА

Стотици наши изселници в Турция се завърнаха по родните места за мюсюлманския празник Рамазан Байрям. Той започна днес и ще продължи три дни. През това време се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата.

Настъпването на Рамазан Байрям беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии в Кърджалийско, където вярващите се събраха за празнична молитва. С нея се слага край на едномесечния пост, през който мюсюлманите не се хранят от изгрев до залез слънце.

Днес на почит е тъпанджията, будил хората, за да започнат поста. На Рамазан Байрям той също обикаля къщите да честити празника, а в замяна получава пари и подаръци.

Всяко по-голямо село си има тъпанджия, но ако местният имам не го хареса, идва друг на неговото място. Това разказа 59-годишният Азис Джевджет от ардинското село Млечино. Той е вършил тази работа 15 години и твърди, че от нея може да се изкарат добри пари. Заради заболяване обаче Азис Джевджет беше принуден да се откаже от занаята и да предаде щафетата на по-млад колега. Ето какво каза той, когато още можеше да носи тъпана:

"Качествен тъпан струва 150 лева. В България не се продава, затова се поръчва от Турция".

Така е направил 69-годишният Рамадан Али от Ардино. Той е единственият тъпанджия в родопското градче. Буди вярващите от 11 години и по време на постите почти не му остава време за сън.

За мюсюлманите Рамазан Байрям е ден на прошка и съпричастност. Младите целуват ръка на по-възрастните и така искат от тях да им простят направените през годината грешки. За да се видят със свои близки и роднини в Кърджалийско, наши изселници в Турция изминаха стотици километри. Повечето от тях съчетават гостуването с подмяна на личните си документи.

Общо 430 заявления за издаване на паспорти са приети в областта, 100 от които са бързи поръчки. Паспортната служба в Кърджали раздава на ден по 210 талона на желаещи да подменят документите си. На този етап не се налага привличането на допълнителни служители за обработка на документите. Заради обезценката на турската лира за повечето наши изселници престоят у нас е скъп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Радев и Борисов поздравиха мюсюлманите у нас по повод Рамазан Байрам

Държавният глава и премиерът поздравиха представителите на мюсюлманското изповедание в България по повод празника Рамазан Байрам. Президентът Румен Радев подчертава в поздравлението си, че "в основата на устойчивата българска култура на..

публикувано на 04.06.19 в 09:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурорската колегия решава дали да предложи на ВСС да започне процедура за избор на гл. прокурор

Прокурорската колегия решава дали да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да започне нова процедура за избор на главен прокурор. Първата, открита след отстраняването на Иван Гешев -  беше  до произнасяне на Конституционния съд по..

публикувано на 09.09.24 в 07:31

Ограничен е големият пожар край Мизия

Екипи от пожарната, доброволци и служители на горското стопанство ограничиха големия пожар край град Мизия. Огънят е възникнал в труднодостъпна гориста местност между общинския център и село Войводово, но е далеч от града. Основания за..

публикувано на 09.09.24 в 07:26

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

На 9 септември ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: РУСЕ 4 на честота 103 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“; РУСЕ 5 на честота 95.7 MHz, излъчващ програма „Хр. Ботев“; РУСЕ 6 на честота..

публикувано на 09.09.24 в 06:00
Иракли Кобахидзе

Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха

Планът на правителството на Грузия да постави извън закона своите политически опоненти след изборите следващия месец ще върне черноморската държава обратно в миналото ѝ от съветската епоха и ще засили руското влияние в страната, заяви в интервю за вестник..

публикувано на 09.09.24 в 03:43
Ученици в училище в Кипър.

В Кипър влиза в сила реформа на предучилищното образование

В Кипър днес се открива новата учебна година в началните училища и детските градини. С първия учебен ден в сила влиза реформа на предучилищното образование и прилагането на две правителствени програми с общ бюджет от 20 млн. евро за субсидии за деца на..

публикувано на 09.09.24 в 03:23
Урсула фон дер Лайен

Отложена е срещата между Киър Стармър и Урсула фон дер Лайен

Очакваната среща на британския премиер Киър Стармър с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отложена, съобщи "Гардиън". Изданието посочи, че причината е предпазливоста на британското правителство за възстановяването на програми като..

публикувано на 09.09.24 в 02:48

ВАС: До утре сутринта ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

Върховният административен съд даде срок на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, до 09.30 часа утре, 9 септември, да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу..

публикувано на 08.09.24 в 20:55