Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерготерапевти отправят възражения, не е потърсена експертизата им

Проект за наредба за физическата среда в училище провокира критики на директори

Оптимизирането на училищните пространства е скъпо, а някои от сградите са твърде стари

Снимка: БГНЕС

Проект на Наредба на Министерството на образованието и науката за промени във физическата среда в училищата вече среща първи критики от страна на директорите. Замяна на двойния чин с единичен, Г-образна форма на класните стаи са само част от планираните промени, коментирани в публичното пространство. 

Значителна част от изискванията ще трябва да акумулират голям финансов ресурс, който не е ясно откъде ще дойде, обясни директорът на 31-во училище „Иван Вазов“ в София Надежда Николчева. Тя е категорична, че има разминаване между реалната образователна среда, оптималната образователна среда и тази, която наредбата предлага.

Предложенията не отчичат кога са строени сградите на училищата

Нещата, които са предвидени в наредбата, стоят добре, но сроковете са нереални, смята Надежда Николчева. 

"Тази наредба не прави никаква съществена разлика в изискванията за училищни сгради, които са строени преди 30, 50, 60, 80 години, както е това училище. То е строено преди 65 години и напълно е съответствало на тогавашните нормативи за училищна сграда. Изведнъж 2015 година се появява наредба за новите изисквания за сгради, изпълняващи обществени функции, и ние искаме да пригодим 2015 година една сграда, която е строена 1954 година. Това просто няма как да се случи“.

В някои от предложенията липсва здрава логика как ще се приложат на практика, изтъква Николчева. 

"Изискването за зоната за обучение на учениците от първи гимназиален етап включва и кабинет по музика. Само че учениците учат музика в първия етап на гимназиалния етап само в 9 клас, само един час седмично, т. е. аз ако имам три паралелки в 9 и 10 клас, този кабинет ще е зает само три часа седмично. Е, защо да хабим такова пространство? Защо да не е изискваните да има един кабинет по музика за цялото училище и съответно часовете да се въртят там? По същия начин е изискването за кабинетите на логопед, психолог и ресурсен учител."

Вероятно хората, които са конструирали текстовете на наредбата, отдавна не са влизали в училище, коментира още Николчева. 

По думите й, заложените в проекта за наредба няколко кабинета за психолозите, логопедите и ресурсните учители няма как да се осигурят. "Няма училище с повече от един-двама психолози, а така, както са дадени изискванията за едно средно училище, каквото е масовият тип училища, трябва да има четири кабинета за психолози. Повечето училища нямат логопеди, но трябва да подсигурят отново 4 кабинета за логопедите."  

Училищата нямат пари за заложените нови изисквания

Ако финансирането на промените, заложени в наредбата, бъде осигурено, проблем няма да има. Ако обаче се разчита на финансовия ресурс на училищата, ще има сериозен проблем, прогнозира училищният директор.

"Защото например специализираните кабинети по химия, физика, биология - във всички тези кабинети подът трябва да смени. И това не е случайно - вероятно това по някакъв начин гарантира безопасността на учениците. Ние сме съгласни, само че на каква цена и кой ще я плати? Същото се отнася за ВиК инсталацията, която трябва да се прокара в тези кабинети, защото се изисква мивка за всеки ученик или на двама-трима ученици."

Оказва се, че физкултурният салон на 31 училище отговаря на почти всички изисквания в проекта на наредбата, с изключение на едно: няма отделен санитарен възел за учителите.

По повод изискването в наредбата двойните чинове на учениците от началния курс да бъдат заменени с единични работни места Надежда Николчева изтъква:

"Те отдавна в повечето училища са такива. Единични, модулни, и аз намирам, че са много добри, защото няма нужда да правя отделен кът, както те предлагат тук, а всъщност модулните чинове могат да формират такива - кръгли маси за групова работа, единични..."

Какво от училищния живот ще промени Г-образната форма на класната стая - едно от предложенията в проекта? Според Надежда Николчева това отдавна се практикува в определени часове, но не може да бъде модел за всички часове. Тя уточнява още, че езикът, на който са написани предложенията за промени е архитектурно-инженерен, а наредбата е насочена към хора с педагогическо образование. 

Не е поискана експертизата на ерготерапевтите   

"Нашето мнение не беше поискано дори когато беше обсъждана наредбата за приобщаващото образование, въпреки че ерготерапията действително има много голямо приложение и е много важна в тази сфера", посочи пред "Хоризонт" доц. Лилия Тодорова, председател на Асоциацията на българските ерготерапевти и заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Русенския университет. 

"В наредбата се поставят много конкретни изисквания каква трябва да бъде училищната среда и същевременно се споменава, че тя трябва да бъде гъвкава. Една среда, в която има толкова много конкретни изисквания, не може да бъде гъвкава. Средата трябва да бъде съобразена с класа, с децата, с децата, които имат специални потребности в този клас", поясни ерготерапевтът.

"Смятаме, че нашето участие при изработването на тези наредби и въобще в целия процес на приобщаващо образование, е много важно и много нужно. За съжаление, когато се изработваха тези наредби, ерготерапевтът присъстваше в някои от вариантите, но в последния вариант отсъства", посочи доц. Тодорова.

Срокът за изпращане на препоръки към бъдещата наредба е до 10 юни. 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доктор Гергана Герасимова

Как да се погрижим за домашните си любимци в жегите?

От какво имат нужда домашните ни любимци в жегите? Как да им помогнем да се наслаждават на лятото и високите температури да не им пречат? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме в "Чуй лятото" от доктор Гергана Герасимова , специалист по ветеринарна дерматология и микробиология и член на Европейската и Световната ветеринарна..

обновено на 11.08.24 в 17:20

Емоция и безплатен сърф за младежи със специални нужди на плажа Аспарухово

За четвърта година на плаж Аспарухово край Варна се провеждат безплатни занимания по водни спортове за деца и младежи със специални нужди . Следващите дати на инициативата "Yes Сърф" са 18 август и 8 септември. Сигурно не си представяте как човек може да слезе от инвалидната си количка и влезе със сърф сред морските вълни.  Сигурно си..

публикувано на 11.08.24 в 09:05
Теодора Георгиева от

Как да окажем първа помощ при топлинен удар, изгаряне или ухапване от насекомо и змия?

Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и други проблеми, причинени от жегата, както и вадим ли "глътнат" език и как действаме при ухапване от кърлеж и змия? Отговори ни дава Теодора Георгиева , инструктор по първа помощ към "Училище по първа помощ" и към Европейския съвет по ресусцитация . Тя почти 20 години се занимава..

обновено на 10.08.24 в 18:17

БСП обсъжда на пленум участието си на предсрочните избори

На фона на критики за нелегитимност БСП се събра на пленум. Партията трябва да реши как ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Пленумът се свиква седмици след като 17 леви партии подписаха меморандум за обединено ляво пространство.  Много преди началния час - 11 - Георги Свиленски и Иван Ченчев изразиха недоволството си от това,..

публикувано на 10.08.24 в 12:15
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25
Главен инспектор Йото Василев - началник на сектор

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30