Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

„България получи два европейски шамара едновременно заради корупцията“, пише вестник „Сега“. Изданието посочва, че Холандия попари отново надеждите на страната ни да влезе в Шенгенската зона, като отказа достъп заради ширещата се корупция на високо равнище. Министърът на външните работи Стеф Блок, който дойде в София, отклони горещото желание на домакините си да промени позицията на своето правителство и да даде зелена светлина на България за зоната без вътрешни граници в ЕС. Брюксел от своя страна отчете, че борбата с това явление у нас е незадоволителна, уточнява „Сега“.

„Медицински сестри от страната започват гладна стачка, тъй като нито едно от исканията им по време на протестите не е изпълнено“, съобщава вестник „Дума“. Сестрите от спешното в Бургас планираха да предприемат крайната мярка на 3 юни, но отложиха за 6 юни. За днес са обявили гладна стачка сестри от Пловдив, а на 12 юни и техни колеги в София.

В повечето лечебни заведения не са достигнати договорените по Колективния трудов договор заплати, увеличенията след протестите са между 50 и 80 лв. Едно от първите искания на сестри, акушерки, лаборанти и фелдшери беше да бъде премахнат търговският статут на лечебните заведения, допълва „Дума“.

„Химията срещу млякото в сирене, мляко, кашкавал и кисело мляко“, пише във водещата си публикация вестник „Труд“. По данни на земеделското министерство изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти. От бранша твърдят, че производители влагат растителни мазнини и протеини, които заместват млякото. Също така вносен кашкавал се пакетира у нас и се продава за български, посочва още „Труд“.

„Пожарната иска достъп до телефона на бедстващи без съдебно разрешение“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Вестникът обяснява, че предложението пожарните служби да имат достъп до данните от клетките на мобилните оператори, след като получат сигнал за човек в беда без да искат разрешение, е на председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов. Целта е с промени в Закона за електронните съобщения да не се губи излишно време, което да постави в риск здравето и живота на издирвания. Сега процедурата отнема около 3 часа, посочва „24 часа“.

„Школата в центъра изсмукват първолаците от квартала“, информира „Монитор“. Изданието допълва, че родителите се борят да запишат децата си далече от дома им, привлечени от екзотични езици и реноме на съответното учебно заведение въпреки районирането и предимството, което дава уседналостта при кандидатстване в школо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21