Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Намаляването на ДДС върху определени стоки няма да доведе до полза за крайните потребители

Снимка: архив

Министърът на финансите отхвърли предложенията на Движението за права и свободи и Българската социалистическа партия за намаляване на ДДС за лекарствата и някои храни.

Намаляването на Данък добавена стойност върху определени стоки няма да доведе до полза за крайните потребители – това мнение изрази финансовият министър Владислав Горанов във връзка с идеи за диференциране на ставката на ДДС:

"По принцип диференцирането на ставките не е тема, която Министерството на финансите би подкрепило. Разбира се, ако парламентът го наложи, ние ще изпълняваме закона, какъвто е. Промяната на ДДС, или намаляването на ДДС съм готов да се обзаложа, че няма да донесе до повече полза за крайните потребители", каза Владислав Горанов, като изрази учудване, че бизнесът гледа на ДДС като на свой данък, а той, по думите му, е косвен данък за всички потребители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иран е готов да пренася руски природен газ през своята територия

Иран е изразил готовност да пренася руски природен газ през своя територия, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на иранския посланик в Москва - Казем Джалали. Той е обявил позицията на Техеран по време на "Каспийския форум" в руския град Астрахан. Агенция ТАСС пък цитира думите на Джалала, че Иран е изключително заинтересован да..

публикувано на 17.08.24 в 16:11

Гранична полиция: Има интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

За интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция съобщиха от Граничната полиция, предаде БТА. Натоварено е движението за товарни автомобили в посока Румъния на граничните пунктовете "Кардам", "Дуранкулак" и "Оряхово". Опашка от автомобили и камиони има при "Дунав мост" - Русе. Опашки от коли и камиони в..

публикувано на 17.08.24 в 16:07

ЕСО: До 2033 г. се планира изграждането на над 19 хил. MW нови мощности, 90% от тях ВЕИ

Следващите 10 години у нас ни се планира да бъдат изградени над 19 хиляди мегавата (MW) нови мощности, като 90 процента от тях да са ВЕИ - производство на ток от възобновяеми източници като слънце, вятър и вода. Прогнозата за развитие на производствените мощности на страната ни до 2033 г. се основава на изразените инвестиционни намерения.  Това..

публикувано на 17.08.24 в 15:47
АЕЦ

Русия твърди, че Украйна планира "провокация" в АЕЦ "Курск"

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че планира да атакува атомната електроцентрала "Курск" и че ще обвини Москва за такава "провокация", съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс. Министерството каза, че Русия ще отговори сурово в случай на подобна атака, която според него ще зарази голяма околна зона. Украйна започна..

публикувано на 17.08.24 в 15:25
Снимката е илюстративна

Гръцки медии: Ясна е самоличността на българина, който снощи е открил стрелба в бар в Халкидики

Полицията в Гърция все още не дава официална информация за случая, заради който петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики. По първоначални данни в заведение в курорта Ханиоти е избухнал скандал, последван от побой и стрелба. Тежко е ранен един от българите, други двама също са пострадали. Според гръцки медии стрелбата в..

публикувано на 17.08.24 в 15:05
Крайбрежието на Равена, Италия

В Адриатическо море се е образувала морска слуз на много места край италианското крайбрежие

В Адриатическо море се е образувала морска слуз на много места край италианското крайбрежие. Дължи се на високите атмосферни температури и от там на морската вода. Морска слуз има на редица места от крайбрежието на Римини до южната част на Ботуша. Обхваща широки площи от морската повърхност и е с бял или кафеникав цвят. Експерти..

публикувано на 17.08.24 в 14:24

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за мирни преговори между Киев и Москва в Доха

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за провеждане на мирни преговори между Киев и Москва в Доха, пише "Вашингтон пост", като се позовава на анонимни официални източници. Според информацията двете страни е трябвало да договорят спиране на ударите по енергийна инфраструктура. Украйна и Русия е трябвало да пратят свои..

публикувано на 17.08.24 в 14:18