Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП не подкрепя партийна субсидия от 1 лв. на действителен глас

| обновено на 08.06.19 в 19:07
БСП - НС - Нинова
Снимка: БГНЕС
Парламентарната група на БСП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за 1 лев на действителен глас. Това е решението на Националния съвет на социалистите. Все пак от БСП започват дебат за намаляване на субсидията без да бъде застрашено функционирането на политическите партии.

Над 8 часа продължи заседанието на Националния съвет на социалистите. Преди конгреса следващата неделя няма да бъде променян устава по избор на председател.

На заседанието от днес е приет политически доклад и оценка за представянето на социалистите на изборите. Нова комисия от 17 души ще прави предложения до конгреса, съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова:

"Защото този доклад се изготвя от комисия, която е колективен орган на Националния съвет. Мисля, че ако беше прието аз да правя този доклад, щяха да бъдат оправдани някои съмнения за еднолична партия, намеса на лидера и т.н.. Така, че оценявам доста по-високо решението доклада да бъде допълван, преработван от комисията от 17 човека и аз да не съм начело, за да няма после обвинения".

По повод номинацията на евродепутата Петър Витанов за председател на делегацията на българските социалисти в Европарламента, Корнелия Нинова заяви, че тя е направена с тайно гласуване на петимата евродепутати от БСП:

"Няма решение на Изпълнителното бюро, няма мое решение, няма мое изказване. Това е умишлена политика да не се бъркаме в работата на групата ни евродепутати"

Преди началото на заседанието председателят на европейските социалисти Сергей Станишев критикува лидера на БСП Корнелия Нинова за липсата на адекватни позиции след загубата на евровота:

"Сега предстои да се чуе анализа, представен от Изпълнителното бюро. Той беше разпратен вчера вечерта на членовете на Националния съвет. Това, което видях, не е анализ. Това е отчетничество за някакви дейности, които са правени във връзка с кампанията, без истинска задълбоченост и отговор на въпросите, които вълнуват всички нас. Защо за втори път след 2017-та година, избори, на които имаше всички предпоставки да бъдат спечелени от БСП, бяха загубени?"

Оставката на Корнелия Нинова Костадин Паскалев определи като странен ход:

"Беше излишно в този момент, защото при предстоящи местни избори, това е горе долу да си изгониш Цветанов от партията, без да имаш коафьори."

Ангел Найденов заяви, че Нинова не е искрена:

"Има театралност в подаването на оставката и това е своеобразен опит, вероятно и последен, за оцеляване на БСП."

Изборът на Петър Витанов за председател на делегацията на българските социалисти в Европарламента също получи критики от членовете на Националния съвет. Според Атанас Мерджанов това е:

"Поредната нелогична стъпка в поведението на нашето ръководство. Няма нищо по естествено от това, президентът на Партията на европейските социалисти да е лидер на групата социалисти в Европейския парламент. Това, че е избран Петър Витанов, млад колега, перспективен, но в крайна сметка в Европейския парламент е необходимо да има представителство с тежест,  с влияние, там, където действително ще се чува думата и ще се защитават националните интереси".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Пожар край село Габровница в Монтанско

Пожар гори в момента край село Габровница в община Монтана, съобщи за БТА Ивайло Цветанов - заместник-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана. Според сигнал от жители на селото, огънят е на метри от къщите на хора. Очевидци съобщават, че пожарът се разраства неконтролируемо и пламъците са стигнали..

публикувано на 18.08.24 в 20:39

Вътрешният министър направи проверка на ГКПП "Кулата" заради опашките

Вътрешният министър Калин Стоянов посети граничния пункт Кулата на българо-гръцката граница. Причината за това са опашките от автомобили, които се образуват на пункта. Ето какво съобщи вътрешният министър за трафика в района  "Получихме множество сигнали от граждани за бавното преминаване на пункта. По тази причина дойдохме на място, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 20:36

Над 1000 души се изявиха на фестивала "Струма пее" в Невестино

Над 1000 изпълнители се изявиха на приключващия тази вечер фолклорен фестивал "Струма пее", домакин на който двата дни е Общината в Невестино.  Местни таланти представиха изворен и обработен фолклор в певческото, танцовото, словесното и инструменталното изкуство, показаха обреди и обичаи от районите, откъдето са.  Фестивалът се провежда..

публикувано на 18.08.24 в 20:30
Снимката е илюстративна

ЕРТ: Мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в петъчния инцидент

Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщава още подробности за стрелбата в заведение в селището Ханиоти на първия ръкав на Халкидики, която се разигра в нощта на петък срещу събота. Според гръцката медия - мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в тежкия инцидент.  Още трима задържани в Гърция заради инцидента с..

публикувано на 18.08.24 в 20:05
Благороден елен

Бракониер, убил два млади благородни елена, е заловен на територията на ДГС - Казанлък

Бракониер, убил два млади благородни елена, е заловен на територията на Държавното горско стопанство в Казанлък. Това съобщават от Югоизточното държавно предприятие в Сливен на официалната си фейсбук страница. Двете животни са на една и две години и са открити в землището на град Шипка.  Служители на горското стопанство в Казанлък са изпратени в..

публикувано на 18.08.24 в 20:01

Каракачанската общност в Самоков чества празника си

По традиция, в седмицата, когато Самоков отбелязва празника си, каракачанската общност в града се събира на свой събор в двора на храм "Рождество Богородично" - Бельова църква, съобщава БТА. Каракачаните отпразнуваха с раздаване на курбан за здраве, тематични танци и гръцка музика. Празникът се организира от Културно-просветното дружество на..

публикувано на 18.08.24 в 19:54

Нова магистърска програма в ТУ-София - "Технологично предприемачество" на английски език

Магистърска програма "Технологично предприемачество" на английски език, започва в Техническия университет в София, съобщиха от висшето училище. Специалността е разработена, за да отговори на нарастващите потребности на обществото у нас и в света от високо квалифицирани специалисти с иновативно мислене и предприемачески умения. Тя е разработена по..

публикувано на 18.08.24 в 19:44