Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предлага необлагаем минимум върху доходите вместо намаляване на ДДС за някои стоки

Българската данъчна система - деформирана и несправедлива

Мария Желязкова: Намаляване на ДДС върху основни стоки и услуги е „малка и недостатъчна стъпка, но в добра посока“

„Разговорът за данъчната политика е далеч по-широк – не да намалим този или онзи размер на ДДС, а да преструктурираме цялата данъчна система и да я направим по-справедлива, тоест да облагаме всички субекти съобразно техния принос в общия брутен продукт и в по-голяма степен тези, които дават повече, разбирайте корпорациите“. Това каза пред БНР Пламен Димитров, председател на КНСБ.

„Данъчната система в България е една от най-несправедливите в Европейския съюз, косвените данъци са около 2/3 от общите данъчни приходи, тоест най-несправедливите данъци са най-големи. Въпросът е дали те могат да бъдат намалявани, преди да бъдат увеличавани останалите данъци. Общото данъчно изземване и допълнителните приходи са около 35%, а в Германия - около 40% от БВП. ДДС е един от най-големите елементи на данъчните приходи“, допълни Димитров в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Нашето предложение е да въведем необлагаем минимум върху доходите. Аз съм силен скептик, че дори да бъде намален ДДС върху хляба и лекарствата, тези стоки ще получат трайно намаление на цени, защото това не може бъде контролирано“.

Според Пламен Димитров цените могат да паднат, ако значимо и едновременно се намали целият размер на ДДС по цялата верига – „с около 5-процентни пункта, което означава, че от сегашните 20% общата ставка да стане 15%“.

„Тогава няма как пазарът да реагира по различен начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС“.

По думите на Димитров България е между първите пет държави в ЕС по размер на сивата икономика и по отношение на недекларирания труд.

„За да оценим някакво предложение, независимо доколко е сериозно, то трябва да имаме ясна диагноза за състоянието на нещата. Българската данъчна система е изключително деформирана. Тя е изключително антиевропейска. Тя е основен фактор за неравенствата в България, а те са най-високи в Евросъюза“, коментира Мария Желязкова от Европейската антибедност мрежа и допълни:

„Смятам, че предложението за намаляване на ДДС, за диференцирана ставка на ДДС на основни стоки и услуги, е много малка, но стъпка в добра посока… Ясно е, че в много сфери е ясно, че трябва повече плащане. Това е свързано с реструктуриране на данъчната система. Това не отменя факта, че диференциране на ставката за ДДС за основни стоки, би балансирало много слабо огромния натиск на косвените данъци в страната, които са прообедняващ механизъм“.

На въпрос за обществената летаргия на фона на политическите предложения за намаляване на ДДС, Желязкова отговори:

„Летаргията е обоснована, хората нямат доверие дали въобще това ще се случи. Разчетите не са ясни как това ще допринесе за благосъстояние и солидарност. Много от действията са в други посоки. Хубаво е да се свали цената на хляба, но чуваме и противоречиви предложения, че дребните производители трябва да излязат на либерализирания енергиен пазар, което от друга страна ще увеличи тази цена. Основният оптимизъм е „гласуване с краката“, Терминал 2, напускане и съответно демографската картина, в която сме се озовали“.

Интервюто с Пламен Димитров и Мария Желязкова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10