Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кръстев: Държавата не спазва ангажимента си да финансира библиотеките

Снимка: azcheta.com
"Темата за книгите се появява на две-три години, в предизборна ситуация, всички обещават и накрая не се случва нищо." Този коментар направи в предаването "Преди всички" Александър Кръстев, създател на сайта "Аз чета". Той изтъкна, че според стратегия на Министерството на културата държавата се ангажира всяка година да отпуска 8 милиона за българските библиотеки, но това не се изпълнява.
"Най-големият проблем обаче е, че от четири години в България има стратегия за развитие на библиотеките, в рамките на която държавата поема ангажимент всяка година да дава финансиране в размер на поне 8 милиона лева за българските библиотеки. Няма нужда да казвам, че това обещание не се изпълнява и то не само не се изпълнява в пълния си обем, но имаме няколко нулеви години. И едва миналата година субсидиите за библиотечния фонд в страната достигнаха може би 1 милион." 

"Има над 2 хиляди обществени библиотеки в България и ако има някаква съвсем малка добра новина това е, че част от тях имат финансиране и от местните власти. Не знам дали да ги нарека предприемчиви или добри кметове, но понякога кметовете отделят ресурс и за общинските библиотеки. Всичко останало означава, че ако има нови книги, те се финансират от членски карти и от дарения", посочи Кръстев.

ДДС върху книгите затруднява по-малките издатели, подчерта Александър Кръстев. Самите издатели по думите му също кампанийно повдигат въпроса и не са достатъчно настоятелни. Липсва и сериозен финансово-икономически анализ какво би се променило, ако се намали ДДС.

"Това ДДС означава различно отношение на търговците към част от издателите. За по-малките издатели това означава непосилни търговски отстъпки, които изискват търговците и съответно забавяне на възможностите за тяхното развитие."

Като обясни, че книгите имат твърда корична цена, но през различни отстъпки и промоции тя бива намалявана за крайния читател, Александър Кръстев поясни:

е са най-големите злодеи търговците. Още повече немалка част от маркетинга и комуникацията минава именно през търговците, особено при по-малките издателства."

Като добра новина, макар и обвързана с популизма, Александър Кръстев отчита вкарването на книгите при продуктите и услугите от първа необходимост.

"Наистина е много важно политиците да си спазват обещанията, които вече са направени. А именно, тези 8 милиона лева за библиотеките да започнат да бъдат давани. Много често всяка година има бюджетен излишък. Никога тези пари не идват в библиотеките, а много често се взимат от тях. Освен всичко друго, дори да има промяна в ДДС, нека тези данъци да се връщат обратно в сектора. Дори да няма промяна в ДДС, нека тези 20 процента от коричните цени да се връщат при българските автори, за промотиране на българските автори, българската литература в чужбина. Това е нещо, което българската държава не прави и затова наричаме българската литература малка", отбеляза Александър Кръстев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27