Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Гончаров: Връзка на ученик с терористична група е възможна във всяка точка на света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Това е абсолютно възможно във всяка една точка на света. Единственото необходимо условие е достъп до интернет“, така експертът по информационна сигурност Борис Гончаров коментира в предаването "12+3" темата как младеж в България може да се свърже с терористична група, по повод ареста на ученика от Пловдив.

“Ислямска държава" от създаването си е изключително профилирана и активна в медийните си изяви. Имат традиционна медия, която много често използват за пропагандните си цели. Те са една добре смазана машина по отношение на поведението си в социалните мрежи“, посочи Гончаров.

“Не бих казал, че възможностите им в киберпространството са неограничени, няма как да бъдат неограничени, но са изключително професионални в поведението си. За подобен тип индоктринация наемат изключително добре подготвени хора, добри психолози, които знаят как да комуникират“, допълни той.

“Има много примери с Европа и в целия свят - за такива млади хора, които по някаква причина зарязват семейството си и всички неща, които съставляват живота им и отиват да се борят за една кауза. И точно тук е разковничето на проблема. Нека не бъркаме интелигентността с емоционалната интелигентност - това са две различни неща. Когато един човек съзрява (знаете не за всеки важи), но когато един млад човек има проблеми в семейството си, в училище, бива тормозен, изпада в (различни) ситуации и се чувства неразбран - това е идеалният профил", коментира още Борис Гончаров. 

“Това, че имаш достъп до информация по дефиниция не ти дава необходимото ниво на знания. Интернет и социалните мрежи, както виждаме, имат определено въздействие дори и върху сериозни политически процеси“.

Според него вербуването за подобна кауза е дълъг процес. “Това не се случва изведнъж, това е един процес, който е много добре отработен като методология. Не просто в един момент казваш, че искаш да станеш член на "Ислямска държава". То (вербуването – бел. ред.) става много бавно, постепенно със завързване на определено приятелство, с проявеното чувство на разбиране, с чисто човешки тип поведение“.

Интервюто с Борис Гончаров може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Педагози започват работа с момчето от Пловдив, разследвано за тероризъм

Инспектори от Детска педагогическа стая започват от днес работа с 16-годишното момче от Пловдив, разследвано за тероризъм, защото е общувало с вербовчик от „Ислямска държава“. Психологът Младен Владимиров коментира пред БНР, че отделянето от..

публикувано на 10.06.19 в 08:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той..

публикувано на 21.10.24 в 11:51

Какво работят младите?

Благоевградска област е на дъното не само по доходи от работна заплата, но и с най-висока безработица в Югозападния район: 8.5% при мъжете и 6.2% при жените. За сравнение – в съседната област Кюстендил безработните мъже са под 1%, а малко над 1,5..

публикувано на 21.10.24 в 10:58

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина...

публикувано на 17.10.24 в 09:38