Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат за поста на Мей предупреди останалите претенденти да не предлагат евтини обещания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рори Стюърт - един от кандидатите за поста на Тереза Мей - предупреди останалите претенденти да не предлагат на електората „евтини обещания“, за да спечелят подкрепа, и по-добре да бъдат откровени с хората.

Рори Стюърт, който е министър за международното развитие и е от умереното крило на Консервативната партия, визира с това изявление обещанието на фаворита Борис Джонсън, който планира да намали данък общ доход на печелещите над 50 000 паунда годишно.

Бившият лидер на торите, Иън Дънкаон Смит, който подкрепя кандидатурата на Джонсън, пише днес в „Дейли телеграф“, че бившият кмет на Лондон е с най-големи шансове да изведе Обединеното кралство от ЕС на 31-ви октомври и да създаде оптимизъм в партията.

10 кандидати ще си оспорват поста на Тереза Мей в серия от гласувания, които ще започнат на 13 юни. Междувременно стана известно, че първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес ще бъде в Брюксел за разговори с председателя на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер и проговарящия за Брекзит Мишел Барние. Бившият служител на Съвета на Европа Жан-Клод Пирис е цитиран тази сутрин от „Гардиън“, че от Брюксел следят внимателно какво става в Лондон, като за мнозина там фаворитът Борис Джонсън е сравняван с Доналд Тръмп и смятат, че действията му и бомбастичната му реторика са изиграли голяма роля Великобритания да се намира в сегашния кошмар около Брекзит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. Борисов изброи законопроектите, включени по предложение на председателя на НС в дневния ред, което е водещото обвинение в..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18
на живо

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:16
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59