Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетима са кандидатите да наследят Мей като лидер на Консервативната партия

Кирил Дрезов: На предна линия стои въпросът за оцеляването на партията

| обновено на 11.06.19 в 13:09
Тереза Мей обявява пред премиерския офис на "Даунинг стрийт" 10, че подава оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетима кандидати ще участват в надпреварата за поста на Тереза Мей като лидер на британската Консервативна партия. 11-ият кандидат, Сам Джийма, единственият подкрепящ втори референдум, се оттегли малко след като процедурата за номинации приключи, с аргумента, че не разполага с необходимото време да събере подкрепа за неговата кауза.

Десет души ще участват в първото гласуване на депутатите, насрочено за 13 юни. На всеки кръг от гласуване ще отпада по един кандидат, докато останат само двама и тогава вече членовете на Консервативната партия, около 160 хиляди, ще изберат новия си лидер. Четирима от основните кандидати – външният министър Джеръми Хънт, бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, министърът на здравеопазването Мат Ханкок и министърът на околната среда Майкъл Гоув, които са в списъка, официално се аргументираха защо искат да бъдат лидери на торите и респективно премиери на страната.

Бившият външен министър Борис Джонсън, който е фаворит на букмейкърите на този етап, днес се въздържа от изявления, но сутринта разбуни духовете с публикация в пресата, че обещава да намали данък общ доход за хората, печелещи над 50 000 паунда.

Майкъл Гоув, който изпитва трудни времена след признанието, че е вземал кокаин преди 20 години и призивите да се оттегли от надпреварата, също е сред кандидати и дори остави добро впечатление сред съпартийците с изявлението, че кампанията му ще се фокусира върху "връщането на контрола върху парите, границите и законите".

Ето и списък на допуснатите кандидати в надпреварата за лидер на Консервативната партия:

1.  Майкъл Гоув – министър на околната среда;

2.  Мат Ханкок – министър на здравеопазването;

3.  Марк Харпър – бивш главен партиен организационен секретар;

4.  Джеръми Хънт – министър на външните работи;

5.  Саджид Джавид – министър на вътрешните работи;

6.  Борис Джонсън – бивш външен министър;

7.  Андреа Ледсъм – бивш лидер на Камарата на общините;

8.  Естър Маквей – бивш министър на трудовата заетост и пенсиите;

9.  Доминик Рааб – бивш министър за Брекзит;

10.  Рори Стюърт – министър за международно развитие.

„Има изненади не толкова в имената на кандидатите, а в натрупването на толкова хора. Борис Джонсън е най-отпред от гледна точка на подкрепа. Почти всички кандидати са подкрепяни не само от консерватори, поддръжници на Брекзит, но и от консерватори, които са привърженици на оставането в Европейския съюз. На предна линия сякаш стои въпросът за оцеляването на Консервативната партия, не случайно повечето водещи кандидати заявяват, че ако не се проведе Брекзит, Консервативната партия е заплашена от унищожаване на следващите избори“. Това каза пред БНР Кирил Дрезов, преподавател по европейска политика в университета в Кийл, Великобритания.

В предаването „12+3“ Дрезов сравни битката за поста с „кланица, където кандидатите безмилостно излизат като гладиатори и се използват всякакви средства“. Преподавателят дори очаква в близките дни компроматна война срещу Борис Джонсън, „защото той има достатъчно подводни камъни в своята биография“. Той отбеляза и:

„Великобритания е страна на залаганията – на спортните и на политическите. Доста хора ще спечелят и ще загубят пари при подобни залагания. Самата Великобритания може да се спечели, но и може да загуби много“.

Интервюто с Кирил Дрезов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушват председателя на СЕМ и четирима министри в НС

Парламентът ще изслуша председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Само 4-а от министрите в оставка ще участват в днешния парламентарен контрол. Рекламите на хазартни игри по радиото и телевизията е тема на изслушването на председателя на СЕМ Соня Момчилова. Изслушването ще се проведе по предложение на ПГ на "Възраждане"...

публикувано на 29.03.24 в 07:31
Президентът Румен Радев

Продължават консултациите при Румен Радев за служебен кабинет

Продължава процедурата около назначаването на служебен министър-председател, след като вчера беше върнат и последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери и вчера разговаря поотделно с трима от тях. Срещите за..

публикувано на 29.03.24 в 07:26

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета...

публикувано на 29.03.24 в 01:40

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11