Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За две църкви в Троян днес е храмов празник

Храмът „Света Богородица Достойно Есть“ в Троян
Снимка: facebook

Три празника са вписани в църковния календар за днешния ден 11 юни. Единият припомня чудото, станало преди векове на Атон, когато за първи път е изпят химнът "Достойно есть" за възхвала на Света Богородица, другият е в чест на апостолите Вартоломей и Варнава, третият - на Свети Лука Кримски, живял през първата половина на 20 век в епохата на жестоки репресии и гонения за църквата.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи архиерейска света литургия в храма „Света Богородица - Достойно есть“ и в параклиса „Свети Лука“, който се намира в Белодробната болница в Троян.

Храмът „Света Богородица - Достойно есть“ е построен от семейството на Йоана Денева, която е богослов по професия.

„Храмът не се строи от хора. Бог избира човек или Богородица избира човека, чрез който да се построи нейният дом и така се случи и при нас. Самият храм беше изграден за два месеца. Това е едно от чудесата, които ни се случват в живота. Вярвам в Божиите чудеса. Имахме изпитание в семейството и затова изградихме храма на Божията майка. Знам за чудото, което се е случило на Света гора и там е чудотворната икона Света Богородица - Достойно есть“, разказа богословът.

„Вярвам, че град Троян е под покрова на Света Богородица Троеручица. Общо взето смятам, че това е причината в тоя град да няма лъжеучения, да няма секти, да няма неща, които са залели София и големите градове“, посочи още тя.

Параклисът „Свети Лука“ е построен по идея също на епископ Сионий - игумен на Троянския манастир и с желанието на директора на Белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска.

„Идеята за името на параклиса  и въобще за изграждането на параклиса е още отпреди 2015 година и е на дядо Сионий - игуменът на Троянския манастир, вече и на Бачковския манастир, който ни посещаваше често. Даваше благословията си на нашите пациенти. Грижеше се за духовното им израстване. Говорили сме за изграждането на параклис доста години и най-после дойде моментът. Защо точно Свети Лука Кримски? Този светец стана популярен през последните няколко години след идване на мощите на Свети Лука Кримски в България и се заговори за този светец, но за нас е особено специален, тъй като личността на Свети Лука Кримски е интересна за нас като лекари. Освен архиепископ той е известен руски лекар - хирург с много голям опит, професор от Киевския университет с много публикации, с над 55 научни трудове в областта на хирургията като се счита, че той е откривателят на местната анестезия" - това обясни д-р Цветомила Дудевска.

И днес по някои от неговите атласи и учебници четат и се учат хирурзи от цяла Европа. „Интересното за Свети Лука Кримски е, че през целия си житейски път той е работил и като лекар хирург и като духовник и по времето на Сталинисткия режим.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Близнашка

Журналистът в БНР Зорница Близнашка: За мен радиото остава магия

"Винаги съм била радиочовек, неосъзнавайки го като по-малка. Задържахаме и хората, с които работя, тъй като от тях мога да науча много повече. Нищо лично към хората, които работят в телевизия или преса, но за мен радиото остава магия и тук хората са магьосници с това, което правят и успяват да съставят в ефира . То е като театър на..

публикувано на 26.11.21 в 17:53
Природен парк „Врачански Балкан“

Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента

Резерватът "Врачански карст" се намира на територията на природен парк "Врачански Балкан". Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента .  " Преминаването по маршрута е едно преживяване за сетивата и предизвиквам всеки, който мине да се заглежда наоколо - има интересни растения, животни.   Човек..

публикувано на 26.11.21 в 16:58
АЕЦ Козлодуй

Станислав Георгиев: Политическите решения идват със закъснение спрямо технологичните нужди

"Това, което направиха бъдещите политици и управляващи на България е, че отложиха отново въпроса - не за първи път. Историята с нова ядрена мощност се дискутира от 1985 - нищо ново. Това доказва колко е важно да се реши този въпрос", каза за БНР Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум във връзка с проведените преговори в..

публикувано на 26.11.21 в 13:17

Ще бъде ли обновена бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив анализира в момента какви са възможностите да се вдъхне нов живот на една от от най-красивите и емблематични постройки на Главната улица - бившата сграда на БНБ. През 2013 година тя беше преотстъпена на града, срещу което банката получи терен в друг район на  Пловдив. От няколко месеца общината вече е реален собственик. Проектът за..

публикувано на 26.11.21 в 11:24
yurukov

Блогърът Боян Юруков за насилието над жени

"Снощи на протеста няколко момчета отклониха вниманието от същинската цел на протеста срещу насилието над жени чрез провокация, като медиите отидоха при тях да ги снимат. Така отново и за пореден път се отклони вниманието от същинския проблем, като домашното насилие", разказа в "Преди всички" блогърът Боян Юруков. Протест в София срещу..

публикувано на 26.11.21 в 10:21

ВиК-Хасково и EVN ще търсят решение за неплатен дълг за консумиран ток

Спряно е е лектричеството на сгради на ВиК - Хасково заради неплатен дълг за консумиран ток в размер на 2.2 милиона лева. За 26 ноември е насрочена среща между ВиК -Хасково и EVN, за да се стигне до споразумение за разсрочено плащане. Качеството на водата в Хасково е един от основните проблеми на жителите в района. Три години водата е..

публикувано на 26.11.21 в 09:25

Очаква се автономните автомобили да предотвратяват катастрофи

Очакванията към автономните превозни средства са на първо място да допринесат за избягване на пътните инциденти. Дори и сега можем да си представим, че и при наличието на шофьор в автомобила се вграждат защитни механизми и той "вижда по-добре" и участва повече в контрола. В истински опасни ситуации тя може да спре или да забави скоростта, заяви проф...

публикувано на 25.11.21 в 16:23