Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „Изида" в Плевен помага на абитуриенти сираци

Ваня Савова- Окръжен прокурор на Плевен
Снимка: Жоро Попов

20 години от създаването си отбеляза плевенското сдружение „Изида“. През годините хора с големи сърца помагат на деца, останали без родители за първите стъпки след завършване на училището. Сдружението обединява усилията на дами с различни професии, решили да помогнат със собствени сили на деца сираци. В основата на идеята е юристката Ваня Савова, която сега е Окръжен прокурор на Плевен.

Всички познават Ваня Савова в Плевен, не само защото е окръжен прокурор , но и защото от 20 години, където и да се намира на работа, помага на абитуриенти. Преди години започнала със свои приятелки да шие дрехи за момичетата и така вече две десетилетия, през които отделя дни и нощи, за да измисля модели, да ги крои и шие.

"Аз мисля, че професията на прокурор в случая няма никакво значение. Няма нищо общо с професията ми на прокурор. Може би освен това, че професията ми е свързана най-вече с установяване и доказване на справедливостта и възмездяване на случаите, в които има несправедливост. разбира се при нас това е във формата на престъпление. Но това, че на някои деца се е случило един или двамата родители да починат преди те навършат 18 години и така да ги лишат от своята подкрепа това също е вид житейска несправедливост. може би това е единствената връзка между професията ми и това, с което реших да се занимавам аз и мои приятелки точно преди 20 години", каза Ваня Славова.

За 15 години Сдружение „Изида" е помогнало на 500 абитуриенти.

"Децата сами участваха в избора на моделите, на платове. Самите проби бяха много вълнуващи. Аз съм изровила първата си снимка на момиче, на което уших точно преди 20 години. Казва се Деси. Ако ме чува пожелавам й да е жива и здрава, защото аз точно с нея години наред си поддържах взаимоотношения", допълни Ваня Савова.

Повече чуйте в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24