Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев в Будапеща: Трябва да се работи за сближаване между Изтока и Запада в ЕС

| обновено на 14.06.19 в 14:22
Румен Радев подписва книга за гости в унгарското президентство.
Снимка: пресслужба на държавния глава

Въпроси, свързани с бъдещето на Европейския съюз, обсъдиха на среща в Будапеща президентите на България и Унгария. Според държавния глава Румен Радев след изборите за Европейски парламент трябва да бъдат формирани ефективни институции и да се работи за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга, Изтока и Запада, както и за развитието на инфраструктурата в Източна Европа.

„По различни разчети на експерти, за да се изравни инфраструктура с инфраструктурата на западните държави, трябват около 500 млрд. И ние трябва да настояваме това да се случи. В противен случай винаги ще има разделение и вместо да се сближаваме, ние ще се раздалечаваме“, заяви Радев.

Унгарският президент Янош Адер подчерта, че в бъдеще приоритет за ЕС трябва да бъде инфраструктурата, както и да се спазват общите договори, подписани от всички държави членки: „Ако смятаме, че са сериозни четирите свободи – движение на стоки, работната сила, услугите и на капитала, тогава не може с административни средства български или унгарски предприемачи да бъдат изгонени от европейския пазар. Считаме за важно развитието на инфраструктурата от гледна точка на бъдещето. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев подписва книга за гости в унгарското президентство.

Радев в Будапеща: Трябва да се работи за сближаване между Изтока и Запада в ЕС

Въпроси, свързани с бъдещето на Европейския съюз, обсъдиха на среща в Будапеща президентите на България и Унгария. Според държавния глава Румен Радев след изборите за Европейски парламент трябва да бъдат формирани ефективни институции и да се работи за..

обновено на 14.06.19 в 14:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от..

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в..

публикувано на 14.07.24 в 12:14
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна..

публикувано на 14.07.24 в 11:31