Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

15 юни във Великобритания - Наздраве за бирата

Снимка: БГНЕС

На 15 юни във Великобритания се отбелязва Националният ден на бирата. Датата не е избрана случайно – на 15 юни 1215 година е подписана Магна харта или Великата харта на свободите.

Магна харта е първия документ в английската история, който ограничава кралската власт и поставя началото на конституционното право. Но какво общо имла това с бирата? В параграф 35 на документа е записано: „Ще има една мярка за вино в цялото кралство, една мярка за пиво и една мярка за зърно.“

Всъщност въпреки това много ранно позоваване Денят на бирата официално се отбелязва съвсем отскоро. – 2015 година. Заслуга за това има  Джейн Пейтън, която е известен експерт по алкохолни напитки. Кулминацията на деня обикновено е около 21 часа българско време, когато любителите на бирата изпълняват специалния химн „Наздраве на бирата“, написан не случайно именно от Джейн Пейтън.

Днешните британски вестници изобилстват с интересна информация за бирата.

„Дейли стар“ посочва пет причини защо бирата е полезна, като едното от тях е, че удължава живота, позовавайки се на съвсем сериозно проучване на Virginia Tech. „Дейли експрес“ пък пише, че бирата в кенчета е въведена за първи път във Великобритания през 1935 година от уелска пивоварна.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.