Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията „Бетономорие“ поиска от президента вето на закона за Черноморието

| обновено на 17.06.19 в 12:19
Екоактивисти блокираха на 14 юни движението на Орлов мост в столицата, за да протестират срещу приетите в парламента текстове от Закона за Черноморското крайбрежие.
Снимка: БТА

Представители на гражданската група „Бетономорие“ внесоха при президента искане за вето върху гласуваните от Народното събрание преди дни поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Измененията предизвикаха недоволството на еколозите.

Според тях приетите промени ограничават правото им на свободно къмпингуване, увреждат дюните и допускат презастрояване на крайбрежието.

Въпреки гражданското недоволство, изразено миналата седмица в поредица от протести, преди дни депутатите одобриха оспорваните от еколозите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Ето защо днес представители на гражданската група „Бетономорие“ внесоха при президента искане за вето върху гласувания законопроект.

Според еколозите, промените са антиконституционни и с тях законодателят ограничава средата за развитие на къмпинг културата и туризма у нас.

„...българският законодател трайно трябва да върви в обратната посока, стимули за този вид култура, на почивка, близо до природата, и стимули и гарантирани мерки срещу презастрояването и обезобразяването, защото то почти нищо не остана…Считаме, че измененията в закона нарушават правото на собственост, доколкото реално забраняват ползването на съществуващите къмпинги и на бъдещи къмпинги, които са категоризирани по Закона за туризма, както и правото на гражданите да се придвижват свободно на територията на България, в района на Черноморското крайбрежие практически е забранено да се придвижваш с кемпер, а това в някои случаи е единствено МПС на някои семейства“, са коментарите на вносителите.

Тази вечер в 18,36 ч. пред НС ще се събира подписка в подкрепа за искането на вето, а в четвъртък демонстрациите продължават, когато еколозите ще излязат на протестен лагер пред президентството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест срещу презастрояването на Черноморието блокира за кратко Орлов мост

Протест срещу презастрояването на Черноморието и заграбването на дюни блокира Орлов мост за около 30 минути тази вечер. Участниците направиха и демонстративно шествие с кемпери в центъра на София. Поводът за природозащитната демонстрация са промените..

публикувано на 13.06.19 в 20:46
Екоактивисти блокираха движението на Орлов мост в столицата, за да протестират срещу приетите в парламента текстове от Закона за Черноморското крайбрежие.

Възстановено е движението на Орлов мост, блокирано от протест на екоактивисти

Възстановено е движението по "Орлов мост", което бе блокирано за повече от час тази вечер от демонстрация на екоактивисти. Около 150 души се излязоха на протест срещу презастрояването по Черноморието и промените, приети вчера в Закона за устройство на..

обновено на 14.06.19 в 21:09

Свободното къмпингуване – между закона, бетона и културата за летуване на открито

„Беше осуетено общественото обсъждане на тази спорна наредба, което я прави незаконно приета и вероятно пак ще падне в съда“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Дончо Бораджиев, адвокат, къмпингар, по повод приетите от Общинския..

публикувано на 17.06.19 в 12:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52