Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Мерките срещу комари и кърлежи трябва да се подобрят

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

„Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят“. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За предпазване от кърлежи той посъветва да не се ходи в тревните площи:

„Модата на тревните площи доведе до толкова хора на опашки, носейки кърлежи в Националния център“.

8% от заболелите от западнонилска треска умират, посочи специалистът в предаването „Преди всички“. По думите му симптомите са със засягане на главния мозък и дезориентация. За западнонилска треска се изследват само хора с възпаление на централната нервна система, подчерта той.

Мерки срещу комарите трябва да се вземат през април, отбеляза проф. Кантарджиев и обясни:

„Комарите се убиват ефективно, когато яйцата им са във водоемите. Националният център по заразни болести от години препоръчва тези мерки. Правим много курсове за хора, които се занимават с унищожаване на комари и кърлежи. За съжаление, интересът е само от фирмите. Много малко чиновници от РЗИ, които трябва да правят контрол на тези мероприятия, и много малко общински служители, които подготвят търговете за мерките срещу кърлежи и комари, идват“.

В Гърция в последните дни алармират за нов бум на западнонилска треска. И местни, и туристи са предупредени да взимат мерки срещу комарите. В страната няма паника, предаде кореспондентът на БНР.

Тази година Гърция очаква над 30 млн. туристи. Няма страх сред чужденците, но всички трябва да бъдат информирани за заболяването.

В Тоскана вирусът пък се пренася от папатаци, каза проф. Кантарджиев и посочи, че симптомите при това заболяване не са толкова опасни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николас Мадуро

Правителството на Венецуела ще може да регулира по-строго НПО-тата

Венецуелският парламент прие законопроект, който позволява на правителството да регулира по-строго неправителствените организации на фона на критиките срещу репресиите, предприети срещу опозицията след оспорваните президентски избори през юли, предава БТА. Законът ще изисква от неправителствените организации да съобщават дали получават дарения..

публикувано на 16.08.24 в 08:02

Германия ще може да купи до 600 системи "Пейтриът" от САЩ

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на до 600 ракети за системата за ПВО "Пейтриът" на Германия на приблизителна стойност 5 млрд. долара, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА. "Предложената продажба ще подобри капацитета на Германия да реагира на настоящи и бъдещи заплахи и ще повиши отбранителните способности на армията..

публикувано на 16.08.24 в 07:57

Руски стратегически бомбардировач се разби в Сибир

Руски стратегически бомбардировач Ту-22М3 се разби тази нощ в Иркутска област в Сибир, при което загина един човек от четиричленния екипаж, съобщи областният управител Игор Кобзев, цитиран от ТАСС и БТА. Самолетът е изпълнявал рутинен полет, като инцидентът най-вероятно се дължи на техническа неизправност. Пилотите са катапултирали, а пожарът..

публикувано на 16.08.24 в 07:53
Украински военнослужещи ремонтират танк, който е бил евакуиран от руска територия в област Суми, недалеч от украинско-руската граница, Украйна, 15 август 2024 г. Танкът е един от първите, проникнали в Курската област откъм Сумската страна и е повреден в боевете от руски хеликоптер.

Продължава напредъкът на Украйна в руската Курска област

Украйна продължава да напредва в руската Курска област, където започна мащабна офанзива преди десет дни. В същото време Русия твърди, че си е върнала едно селище.  Руският град Суджа е под пълния контрол на украинските въоръжени сили, обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на..

публикувано на 16.08.24 в 07:47

Израелски заселници атакуваха палестинско село на Западния бряг

Десетки израелски заселници, някои от които с маски на лицата, атакуваха палестинско село близо до град Наблус на Западния бряг, като подпалиха къщи и автомобили. Един палестинец е загинал. Израелските сили за отбрана казаха, че на място са били изпратени полицейски и военни части и един израелец е бил задържан. ЦАХАЛ осъдиха..

публикувано на 16.08.24 в 07:33
Владимир Малинов в НС, архив.

Петима министри ще участват в последния парламентарен контрол

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще бъде изслушан в НС, а след това ще участва и в парламентарния контрол.  В сряда Малинов беше изслушан и в енергийната комисия в Народното събрание, заради проверката на европрокуратурата на различни обекти в българската газопреносна система.  Изслушването на министър Малинов е по..

публикувано на 16.08.24 в 07:28

"Хамас" иска израелско изтегляне от Газа и връщане на разселените палестинци

Всяко споразумение за прекратяване на огъня в Газа трябва да включва пълно израелско изтегляне от Газа и връщане на разселените палестинци. Това се казва в изявление на представителя на "Хамас" Хосам Бадран, цитирано от "Ройтерс", след подновяването на преговорите за примирие в катарската столица Доха през изминалия ден. Преговори в Доха за..

публикувано на 16.08.24 в 07:15