Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българите в Унгария се чувстват уважавани и се гордеят с произхода си

Българската църква в Будапеща "Св., св. Кирил и Методий"
Снимка: bg.wikipedia.org

За Унгария българите са истински приятели. А това приятелство е градено над сто години. От няколко поколения доказало се е при исторически обрати и е устояло проверките на времето.

„Българските градинари, нашите предци са изградили много силен позитивен имидж на това да си българин и тук никой не се срамува от това, че е българин, а напротив с голяма гордост казва, че е българин в Унгария“, каза пред БНР Алекси Андонов. Дядо му бил от българските градинари от село Драганово, за които преди век Унгария станала втора родина.

„Тук в Будапеща има две големи фамилии, едната е от село Поликраище, другите са от Драганово. Ние от Драганово сме малцинство, но и двете села са доста задружни тук като българи. В Унгария не е просто една българска общност в чужбина. Това са две села, от които е емигрирало значителна част от населението и затова тук връзката е много, много по-тясна отколкото при други български общности в чужбина“, разказа Андонов в предаването „Хоризонт до обед“.

Българите помогнали на Унгария в трудни времена:

„В Унгария в края на XIX век зеленчукопроизводството е било така доста слабо и неразвито. Земеделието също по принцип е било много зависимо от времето. Ако вали дъжд има добра реколта. Когато идват българските градинари те вкарват изцяло нови технологии с поливане и с това нещо донякъде монополизират пазара на зеленчуци в Унгария след Втората световна война, когато има много глад в Унгария. Българите общо взето спасяват Будапеща от глад. Тогава като признание от унгарската община получават мястото за културния дом, където е изграден. Общо взето много неща са дали българите на Унгария“.

Затова са и сред 13-те официално признати малцинства от Унгария през 2014 година.

„В Унгария сме пуснали доста сериозни корени. Официално в конституцията сме признати като част от унгарската нация.“

Драгета Белошинова, трето поколение българка в Будапеща разказа:

„Не съм последвала моите предци. Отпаднала съм далече от това дърво. Аз съм тази ябълка“.

Тя е от фамилия на търговци от Поликраище - другото село, в основата на българската общност в Унгария.

„Първоначално моите прадядо и дядо са дошли на гурбет навремето. Те са се установили в 1951 година за постоянно тук в Унгария. Имаме още живи връзки с роднините в България. Имаме още пътешествия в България, много хубави спомени.“

Родината на предците си не е забравил и Андрей Палоц, синът на Драгета. Свързва България с детската градина в Будапеща и още:

„Това е религията, тя също е важна. Посещаваме българската църква в Будапеща. Като малък учих български народни танци. Имам приятели българи още от детската градина.“

В Будапеща продължава да има българска детска градина. Преподавател е Камелия Делионова:

„Българска двуезична детска градина и изключително голямо удоволствие и чест. В момента са 19 деца. Част от тях са от смесени бракове, част от тях са само българчета. И  едно предизвикателство да се работи с такава интересна и различна група."

Благодарение на Камелия децата с български корени в Унгария се запознават с българския език и традиции:

„Половината от деня всъщност прекарват с мен. Говоря изцяло на български останалата половина прекарват с колежката ми, която е унгарка. Идеята е да имат познания към родния език, да усвояват думи, изрази, да знаят хубаво езика и тъй като те продължават част от тях в унгарската образователна система да бъдат подготвени и за нея.“

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 „Нощ на Самоводската чаршия“

„Нощ на Самоводската чаршия“ - част от честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта

Десетки занаятчии, производители на чисти храни, артисти и музиканти участват в 13-ото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите , които се провеждат във Велико Търново и са част от програмата за честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта . Хиляди разноцветни ленти се спускат..

публикувано на 23.09.23 в 06:10

Гората.бг с нова инициатива - в Тараклия

Гората.бг обяви своя нова инициатива в полза на Тараклия . " На първо място, хиляди български учебници и книги , които ще бъдат използвани за учебните заведения. На този етап събираме средства, от издателства с 30-40% отстъпка ще закупим, тъй като количествата са големи. Сега искаме да бъдем бързи. Няма да можем да съберем нужните ни..

публикувано на 20.09.23 в 09:28
Донка Ангъчева с екипа на филма

Пианистката Донка Ангъчева е "Жена на годината" в Австрия

Родената в Пловдив пианистка  Донка Ангъчева е "Жена на годината" в категория "Изкуство и култура" на Look business awards, които всяка година се раздават във Виена. Донка Ангъчева е номинирана като Bösendorfer артист, много успешен европейски музикант, съпруга, майка на две деца и жена предприемач, създател на инициативата Die Kunst in..

публикувано на 19.09.23 в 17:46

„Призраци във Венеция“ – паранормални престъпления около Еркюл Поаро?

Темата за духовете е била централна за безброй произведения на изкуството. Много автори се надяват, че остава нещо след непреодолимата ни среща със смъртта. Силует, сянка, усещане за това, което сме били или почти неуловимо ехо, носещо се над света. В някои произведения духовете са ползвани за коварни отмъстители, друг път – за..

публикувано на 19.09.23 в 17:07

"Нови тъкачи за Габрово" - рециклиране на времето в нестандартно музикално приключение

Какво ще правиш в последния ден на септември – 30-и, в сърцето на  красивата есен? Искаш ли да участваш в нещо оригинално, музикално и специално, далеч от делничния шум?  Тази покана отправят от "Нови тъкачи за Габрово", събитие-мостра с високо съдържание на култура . Организаторите обещават нетипични локации и приключенски дух...

публикувано на 18.09.23 в 16:05

Маргарита Хинкова в рубриката "Горещи сърца"

В поредната рубрика "Горещи сърца" на "Рано в неделя" ви срещаме с Маргарита Хинкова - една габровка, която освен, че е богата на преживявания, пази и спомена за тях до най-малки подробности. 89-годишната Маргарита Хинкова води личен дневник от 39 години насам.  Не е пропуснала нито ден да опише случилото се и между страниците на десетките тефтери..

публикувано на 17.09.23 в 13:28
Читалище „Извор“ в Самоводене“

150 години от създаването на читалището в Самоводене

С мащабни прояви във великотърновското село Самоводене ще бъдат отбелязани 150 години от създаването на местното читалище, което вече век и половина носи името „Извор“. Към днешна дата към самоводското читалище има 9 състава – театрални, песенни и танцови за деца, младежи и възрастни, а самодейците са близо 110. Носители са на десетки..

публикувано на 16.09.23 в 07:20