Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цигуларката Яна Дешкова се завръща на родна сцена след 16-годишно отсъствие

Яна Дешкова

Яна Дешкова пристигна в София за участие в концерт на Националната ни филхармония на 20 юни в зала "България". На диригентския пулт ще застане Найден Тодоров, когото наскоро нашите слушатели избраха за "Музикант на годината 2018", а заедно са избрали да прозвучи Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд - композитор, прочут най-вече с основополагащата си дейност в Холивуд през първата половина на ХХ век.

Яна Дешкова е една от забележителните възпитанички на плевенската цигулкова школа и високоценената педагожка Благородна Танева. След обучение при проф. Ифра Нийман в Лондон в края на 90-те години, тя първоначално избира да поеме по пътя на камерен изпълнител. После решава да опита и като оркестров лидер. Явява се на конкурс и от 2004 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Олбор, Дания. Мястото дели с друг българин - Веселин Демирев, а има възможности често да се изявява и като солистка.

За работата си като концертмайстор и за избора на произведение за завръщането на родна сцена след дългото отсъствие Яна Дешкова разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте интервюто в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.