Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: ГЕРБ стои зад Вебер за председател на ЕК

Борисов заяви, че ГЕРБ продължава да стои зад кандидатурата на Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че ГЕРБ продължава да стои зад кандидатурата на германския политик Манфред Вебер за следващ председател на Европейската комисия.

На влизане в Европейския съвет той каза, че е малко вероятно лидерите на страните членки на ЕС да постигнат споразумение тази вечер:

„Твърдо стоим зад Манфред Вебер и ние имаме време. План Б е когато се изчерпа план А. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение - изборите ги е спечелила Европейска народна партия с предварително посочен водещ кандидат. Продължават, на български -  пазарлъците, а по европейски - консултациите. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение - изборите ги е спечелила ЕНП с, по закон, както в Съвета сме взели решение, предварително посочен шпиценкандидат".

Борисов каза, че и други лидери са го търсили за консултации и спомена конкретно име:

„Снощи говорих с Мишел Барние, по късни доби. Той ми каза, че би бил добър кандидат. Аз споделям решенията на Европейската народна партия! Това е отговорното решение“.

На въпрос на „Хоризонт“ дали главният преговарящ на ЕК за Брекзит Мишел Барние е искал неговата подкрепа за поста председател на ЕК, министър-председателят отказа коментар.

Борисов потвърди, че Мария Габриел остава еврокомисар



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вишеградската четворка подкрепи Мишел Барние за председател на ЕК

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние може да разчита на подкрепата на Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария, Чехия) за поста председател на Европейската комисия, стана ясно днес в Брюксел.  Мишел Барние е сред кандидатите, които..

публикувано на 20.06.19 в 15:19
Мишел Барние

Макрон: Мишел Барние има качества за шеф на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон смята, че сънародникът му и главен преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние трябва да бъде взет под внимание при избора на нов ръководител на Европейската комисия, предаде „Политико“. „Безспорно Барние е човек с..

публикувано на 22.05.19 в 15:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста...

публикувано на 15.07.24 в 20:15
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория..

публикувано на 15.07.24 в 19:54

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много..

публикувано на 15.07.24 в 19:39