Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: ГЕРБ стои зад Вебер за председател на ЕК

Борисов заяви, че ГЕРБ продължава да стои зад кандидатурата на Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че ГЕРБ продължава да стои зад кандидатурата на германския политик Манфред Вебер за следващ председател на Европейската комисия.

На влизане в Европейския съвет той каза, че е малко вероятно лидерите на страните членки на ЕС да постигнат споразумение тази вечер:

„Твърдо стоим зад Манфред Вебер и ние имаме време. План Б е когато се изчерпа план А. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение - изборите ги е спечелила Европейска народна партия с предварително посочен водещ кандидат. Продължават, на български -  пазарлъците, а по европейски - консултациите. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение - изборите ги е спечелила ЕНП с, по закон, както в Съвета сме взели решение, предварително посочен шпиценкандидат".

Борисов каза, че и други лидери са го търсили за консултации и спомена конкретно име:

„Снощи говорих с Мишел Барние, по късни доби. Той ми каза, че би бил добър кандидат. Аз споделям решенията на Европейската народна партия! Това е отговорното решение“.

На въпрос на „Хоризонт“ дали главният преговарящ на ЕК за Брекзит Мишел Барние е искал неговата подкрепа за поста председател на ЕК, министър-председателят отказа коментар.

Борисов потвърди, че Мария Габриел остава еврокомисар



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вишеградската четворка подкрепи Мишел Барние за председател на ЕК

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние може да разчита на подкрепата на Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария, Чехия) за поста председател на Европейската комисия, стана ясно днес в Брюксел.  Мишел Барние е сред кандидатите, които..

публикувано на 20.06.19 в 15:19
Мишел Барние

Макрон: Мишел Барние има качества за шеф на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон смята, че сънародникът му и главен преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние трябва да бъде взет под внимание при избора на нов ръководител на Европейската комисия, предаде „Политико“. „Безспорно Барние е човек с..

публикувано на 22.05.19 в 15:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33