Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерактивна изложба показва историите на 10 бежанци

3
Николай Стойков и Фани Бъчварова
Снимка: Ани Петрова

Интерактивната изложба „Самоличност“ по повод Международния ден на бежанците, който се отбелязва на 20 юни, може да бъде видяна в галерия „Ракурси“ до 4 юли. Автори са журналистът и  специалист по дигитален маркетинг Фани Бъчварова и фотографът Николай Стойков.

„Това, което опитахме да уловим, е точно богатата палитра истории, които се опитахме да разкажем понеже бяхме лимитирани от пространство и от време“, каза Николай Стойков за предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

„Има едно момче, което беше втори клас, което говори български почти свободно. Ние го познаваме от три години, може би, преди да започне да ходи на училище даже. Прогресът, който той има и това, че вече се е интегрирал в обществото. Ходи си на училище, има си приятели, с които излиза след училище.“

„За мен всички истории са много вдъхновяващи, тъй като те представят съвсем различен профил хора“, добави в студиото на „Хоризонт“ Фани Бъчварова.

„Не е задължително винаги да страдат, да е драматично, да са изгубили всичко. Да, те са изгубили всичко, но са хора, които имат желание да продължат. Имат амбицията да продължат и са доволни от това, което са получили тук и малкото, което имат. Да, те се чувстват щастливи и наистина използват спокойствието в нашата страна или в други държави, използват спокойствието, за да могат да надграждат над себе си и да бъдат пълноценни личности.“ 

„Те самите ни разказват, че са много добре приети навсякъде, където отиват. По-голямата част от тях учат. Тези, които са по-млади или в училищна възраст ходят на училище, другите ходят в университет. Има дори едно момче, което завърши дентална медицина в Пловдив.“

„Има нужда от това обществото да се опита да направи една стъпка за запознанство с тях и оттам вече мисля, че самият процес съвсем естествено ще продължи, защото те са хора като нас, не са по-различни. Не е въпросът до политика, не е въпросът само до какво им се позволява, дава. Въпросът е ние как ги приемаме, за да имат те възможност да се развиват“, добави Фани Бъчварова.

„През смарт телефона може да се сканира изображението и реално може да се види едно видео, което е минута, минута и половина, в което видео реално всеки отделен персонаж си разказва личната история“, добави Николай Стойков. 

Повече може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45