Интерактивна изложба показва историите на 10 бежанци

3
Николай Стойков и Фани Бъчварова
Снимка: Ани Петрова

Интерактивната изложба „Самоличност“ по повод Международния ден на бежанците, който се отбелязва на 20 юни, може да бъде видяна в галерия „Ракурси“ до 4 юли. Автори са журналистът и  специалист по дигитален маркетинг Фани Бъчварова и фотографът Николай Стойков.

„Това, което опитахме да уловим, е точно богатата палитра истории, които се опитахме да разкажем понеже бяхме лимитирани от пространство и от време“, каза Николай Стойков за предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

„Има едно момче, което беше втори клас, което говори български почти свободно. Ние го познаваме от три години, може би, преди да започне да ходи на училище даже. Прогресът, който той има и това, че вече се е интегрирал в обществото. Ходи си на училище, има си приятели, с които излиза след училище.“

„За мен всички истории са много вдъхновяващи, тъй като те представят съвсем различен профил хора“, добави в студиото на „Хоризонт“ Фани Бъчварова.

„Не е задължително винаги да страдат, да е драматично, да са изгубили всичко. Да, те са изгубили всичко, но са хора, които имат желание да продължат. Имат амбицията да продължат и са доволни от това, което са получили тук и малкото, което имат. Да, те се чувстват щастливи и наистина използват спокойствието в нашата страна или в други държави, използват спокойствието, за да могат да надграждат над себе си и да бъдат пълноценни личности.“ 

„Те самите ни разказват, че са много добре приети навсякъде, където отиват. По-голямата част от тях учат. Тези, които са по-млади или в училищна възраст ходят на училище, другите ходят в университет. Има дори едно момче, което завърши дентална медицина в Пловдив.“

„Има нужда от това обществото да се опита да направи една стъпка за запознанство с тях и оттам вече мисля, че самият процес съвсем естествено ще продължи, защото те са хора като нас, не са по-различни. Не е въпросът до политика, не е въпросът само до какво им се позволява, дава. Въпросът е ние как ги приемаме, за да имат те възможност да се развиват“, добави Фани Бъчварова.

„През смарт телефона може да се сканира изображението и реално може да се види едно видео, което е минута, минута и половина, в което видео реално всеки отделен персонаж си разказва личната история“, добави Николай Стойков. 

Повече може да чуете в звуковия файл.


Галерия