Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кварталци" е разказ с документи, снимки и спомени за заселването на Журналистическия квартал в София

проф.Захарий Кръстев
Снимка: Ирина Недева

Книгата „Кварталците“ изследва историята на Журналистическия квартал на София около площад „Журналист“. Проф. Захарий Кръстев, който е лекар по вътрешни болести, представя спомени и бележки от началото на миналия век. Съавтор е майката на проф. Кръстев - Одринка-Адриана Ангелова Кръстева.

Документалният материал е синтезиран върху близо 400 страници.

„Разказът обхваща къща по къща, човек по човек, най-малко 150 човека са споменати в книгата. Аз съм написал много книги по медицина, но съм доволен, че сега съм се отдалечил малко от медицината и това ми дава възможност да видя тази памет - 100 години от историята на България… Тази книга не се чете последователно“, сподели проф. Кръстев в предаването „Хоризонт до обед“.

Разположен в Долни Лозенец, който според пътешественика Евлия Челеби, който цитира османски източници, идва от имена като Корубагларъ /лозя в гори/ или Курубагларъ /сухи лозя/, кварталът започва  да се застроява през 20-те години на ХХ век с идеята да се построят жилища за безимотни софианци - участници във войните, бежанци от Вардарска Македония, вестникари, преподаватели и артисти.

Книгата Кварталците

Земята е била регулирана и разделена на парцели от 55-кв.м. - повечето от собствениците на иоти са ги изплатили чрез заеми от Чиновническото кооперативно спестовно застрахователно дружество. Имало е ограничения за застроената площ, която не бива да надхвърля 250 кв.м. за да има зеленина и за да няма презастрояване. Много от някогашните улици на тогава новия квартал днес вече носят имената на известните лица, които са били първите собственици на жилища там -. както става с улица Руен, днес Цанко Церковски, улица "Журналист", която днес е улица "Елин Пелин", ул. Артист" - "Сава Огнянов". Естествен център е градинката при Колелото - площад Журналист днес, а някога "Княгина Евдокия" до 1944, и от 1957 до 1990- площад "Йорданка Николова/.  Това е и един от уникалните случаи квартал да носи името точно на професията журналист.

Уникален е и подходът на проф. Захарий Кръстев - от плана, видян през архивна аеро-фотография, каретата от улици и самите улици, през къщите, къща по къща, до техните обитатели, които могат да бъдат групирани в няколко категории - хора на словото, на сцената, и на вестникарството.

Повечето от театралите са съседи от ул. "Елин Пелин" - Адриана Будевска, Добри Дундаров, Златина Недева, Александър Миленков, Домна Ганева, Кръстьо Сарафов, Марта Попова. От там е и Александър Божинов, който е направил декорите и костюмите в представлението  "Борислав" от 1901 г., в която почти всички участници след това се оказват съседи на ул."Елин Пелин".

Художниците попадат в раздела "Четките" и сред тях са имена като архитект Димитър Андрейчин, Александър Фурнаджиев- първият български сценограф, Антонина Бочева, скулптор,  братята Асен и Петър Балакчиеви, съответно живописец и скулптор и архитект, Добрин Пейчев - авангардист, Миньон и Александър Миленкови- баща и дъщеря прочути художници по костюмите, работили дълго в Народния театър.

Сред юристите са личности като самата Адриана-Одринка, майка на професор Захарий Кръстев, по чиито бележки е изтовена документалната книга, Александър Кръстев, нисим меворах, адв.Маринчевски, Любен Кулишев, Шиварови, Илия Моралиев. Много от тях са дипломирани прависти от престижни университети като тези в Мюнхен, Лайпциг и Женева.

Сред хората на науката четем езиковедът Любомир Андрейчин, който е живял на ул. Цанко Церковски, Петър Берон, биоспелеолог, а сред личностите свързани с музиката -  музикологът и композитор Марин Големинов, композиторът Парашкев Хаджиев

Ангел Каралийчев, Александър Кипров, самият Елин Пелин, живял в съвсем малка и скромна къща въпреки своята приближеност до двора, "бащата на модерната символична фантастика" писателят Светослав Минков са само някои от известните имена от българския интелектуален елит свързани с Квартала.

проф. Захарий Кръстев в селфи с журналистката Ирина Недева

Днес в градинката на Колелото на площад Журналист се намиря паметника на писателя  Георги Марков, убит в Лондон.


Интервюто с проф. Захарий Кръстев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52