Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Ергюн Йълдъръм: Не прогнозирам напрежение между централната власт и местната в Истанбул

Екрем Имамоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като опозиционният политик Екрем Имамоглу беше избран за градоначалник на Истанбул, Турция се намира в нова политическа ситуация. Редица чуждестранни медии определиха резултата като много сериозен удар за президента Реджеп Ердоган.

Проф. д-р Ергюн Йълдъръм, социолог, учен и преподавател в университета „Мармара“ и колумнист във влиятелното издание с религиозна ориентация „Йени Шафак“, коментира в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт".

„Това бяха кметски избори, но същевременно и друг тип избори. Тъй като това е най-големият град в страната, с население от 16 млн. души, икономически и културен център. Също така градът е световна метрополия, международен град. От тази гледна точка изборите станаха и национални, и дори международни.“

Проф. Йълдъръм припомни, че властта на настоящото правителство се е родила в Истанбул, тъй като Реджеп Ердоган първо е избран за кмет на Истанбул, а след това отива в националната политика в Анкара.

Ергюн Йълдъръм не прогнозира напрежение между местна и централна власт, особено след заявката на Екрем Имамоглу за хармонични отношения с правителството:

„От самото появяване на г-н Имамоглу на политическата сцена той използва конструктивен, позитивен език. Дискурсът му е насочен към намаляване на политическата поляризация, която Турция преживява. Направените от него изказвания след изборите са в същия обединителен, обединяващ тон. Действително, посланието, което той отправи към президента Ердоган, че желае да го посети, да работят заедно, е позитивно послание. По мое мнение, от гледна точка на Турция това е много положителна стъпка“.

Според проф. Йълдъръм Партията на справедливостта и развитието има нужда от обновяване:

„Тя все още е най-голямата партия в Турция, но е трудно да се каже, че продължават предишната жизненост, енергия, вдъхновение. За връщане към това е необходимо сериозно обновление. Ако то се случи, партията ще продължи пътя си. Ако не се случи, в бъдеще ще продължи това обезкървяване на партията“.

Цялото интервю на Мариян Карагьозов с проф. Ергюн Йълдъръм чуйте от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.