Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за новия размер на партийната субсидия ще бъде решен до края на юли

Борисов: ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев, няма да пипаме ДДС

Тази седмица ще има нов кръг консултации между парламентарно представените политически сили

| обновено на 25.06.19 в 10:51
Снимка: БГНЕС

"ГЕРБ продължава да стои, така, както сме поели ангажимент, както и преди две години в парламента гласувахме, за субсидии от един лев. Това каза премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет за партийните субсидии и допълни:

"В същото време, като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени на разговори от "Обединени патриоти", които те ще инициират с всички политически партии в парламента, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии. Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече", подчерта Борисов. 

Още тази седмица парламентът ще има нов кръг от консултации между политическите сили за размера на държавната субсидия за партиите, реши Съветът на управляващата коалиция. Партиите от нея излязоха с общо становище, че трябва да има намаляване на държавното финансиране за партиите. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвърза това, освен с промяна в Закона за държавния бюджет и с промяна в Закона за политическите партии: 

"Всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени, да намерим разумния баланс. Очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии". 

С колко ще бъдат намалени субсидиите трябва да стане ясно до края на юли - преди парламентарната ваканция. 

Партньорите в управлението – ГЕРБ и "Обединени патриоти" – обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Коалиционният съвет се събра, след като миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

Патриотичните формации подкрепиха на първо четене в парламента правителственото решение за 1 лв. държавна субсидия, но поискаха прецизиране на текстовете преди окончателното гласуване. За свикването на спешния Коалиционен съвет настоя Валери Симеонов, който допусна днес преди съвета, че е възможно разногласията в управляващата коалиция по темата партийни субсидии да я разклатят. И каза, че темата трябва да се отложи във времето.

„Ще потърсим някакво разумно решение, дай Боже, колективно. Естествено е възможно и да не постигнем общо решение, но ще се опитаме да го направим. Много прибързано бяха взети решенията във всяка една от партиите и мисля, че е нужен малко по-обширен, мащабен диалог и консултации“, отбеляза Симеонов.

Междувременно зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов обяви, че партията е за редуциране размера на субсидиите за политическите формации на един лев за глас или за отпадането им.

Заради надвзети субсидии ГЕРБ трябва да възстанови 5,6 милиона лева, а БСП - над 4 милиона лева, съобщи Министерството на финансите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Йордан Цонев

Йордан Цонев: Приоритет на ДПС е запазване на субсидия от 11 лева

„Наш приоритет е да се запази 11 лева. Винаги е било наш приоритет. През всичките тези години от въвеждането на субсидията ДПС е било за това финансирането на политическите партии да е публично, т.е. от бюджета, за да не се създават онези..

публикувано на 23.06.19 в 11:21

Намаляването на субсидията е "заплаха за многопартийната система", смята Корнелия Нинова

Като "заплаха за многопартийната система" определи днес лидерът на БСП Корнелия Нинова намаляване на партийната субсидия до 1 лев на глас. Нинова смята, че за размера на субсидията трябва да бъде намерен, разумен, по думите й, баланс: "Очакванията на..

публикувано на 23.06.19 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение..

публикувано на 19.04.24 в 20:39

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в..

публикувано на 19.04.24 в 20:32

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще..

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните,..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия..

публикувано на 19.04.24 в 19:04