Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адриан Николов, ИПИ: Предложението на ДПС за американския модел е пълна подмяна на оригиналния

"Не е сега моментът за смяна на модела на партийно финансиране" - тази своя теза коментира пред БНР икономистът от ИПИ  Адриан Николов. Според него и управляващата коалиция днес е потвърдила неговото становище, че на този етап моделът на държавно субсидиране работи най-добре и за малките, и за големите играчи в политиката и в парламента.

"Форматирането на диалога в посока на смяна на този модел е по-скоро популизъм и опит за демонстрация за съобразяване с народната воля, отколкото реално желание за промяна на модела", каза той в предаването "12+3" по програма "Хоризонт".

Той обясни т.нар. "американски модел":

"Директните корпоративни дарения на политически кампании в САЩ са изцяло забранени - независимо за какъв избор става дума. Пряко дарение от бизнес на партия в Америка не съществува от почти столетие".

Икономистът уточни, че предложението на ДПС за въвеждане на американския модел е пълна подмяна на това, което всъщност представлява моделът в Америка, защото те предлагат предимно да се разчита на корпоративно финансиране на партиите.

"В България партиите са свикнали на модела на субсидиите и рязката промяна ще е шок на партийните финанси", смята още той.


Цялото интервю на Даниела Големинова с Адриан Николов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.